2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Buzulların son kalıntıları da eriyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, Van Gölü'nün güneyinde saptanan buzulların son 50 yılda hızla eridiğini belirterek, "Metrelerce uzunluğundaki buzulların artık son kalıntılarını görüyoruz" dedi. 

Türkiye'de 15 yıldır yüksek dağlardaki buzul jeomorfolojisi üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Doğu, bu sürenin 5 yılını ise Van Gölü ve çevresinde yaptığını kaydetti. Bu çalışmalar boyunca önce Süphan Dağı'nda ve ardında da Güney Toroslar denilen Van Gölü'nün güneyindeki özellikle 3 bin metre üzerindeki zirvelerde çeşitli buzullar saptadığını anlatan Prof. Dr. Doğu, hem Süphan Dağı'nda hem de Van Gölü'nün güneyindeki buzulların son 50 yılda hızla eridiğini ve özellikle giderek erime hızının arttığını gördüklerini kaydetti. 

Gevaş ile Bahçesaray ilçeleri arasında bulunan ancak çok fazla bilinmeyen bu küçük buzul alanlarının hızlı şekilde geri çekildiğini tespit ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Doğu, "Bu alanlarda, 40-50 yıl önce yapılan çalışmalarda bugün buzullarda çok önemli bir gerileme görüyoruz. Bu buzulların 100 metreyi aşan bir gerileme gördük. Buzulların ömrünün son günlerini yaşadığını söyleyebiliriz" dedi. 

Buzulların önemli su kaynakları olduklarını da anlatan Prof. Dr. Doğu, Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli su kaynakları olmakla birlikte Van Gölü'nü besleyen derelerin de kaynağı olduğunu söyledi. Van Gölü'nü çevreleyen dağlardaki buzulların erimesiyle gölün sadece yağışlarla beslenmesinin söz konusu olacağını vurgulayanProf. Dr. Doğu, "Van Gölü, bu buzulların yok olmasının ardından mevsimsel olarak aldığı yağış kadar beslenecek. Oysa buzullar, kar yağmadığı dönemlerde depoladığı su ile önemli bir beslenme dengesi oluşturuyordu. Buzullar ortadan kalkınca genel su dengesizliği ortaya çıkacaktır. Bu dengesizlikle birlikte göl seviyesinde ciddi azalmalar beklenebilir. Bu da biyolojik dengenin değişmesi anlamına gelmektedir" şeklinde konuştu. 

Türkiye'nin, özellikle su sıkıntısı çeken güney komşuları için daha da önemli bir konuma geleceğini kaydeden Prof. Dr. Doğu, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki doğal su kaynaklarının bir kullanım politikasının hazırlanması gerektiğini de belirterek "İçilecek ve sulamada kullanılacak her damla suyun değerinin bilinerek tüketilmesi gerekir. Su kullanımı disiplin altına alınmasıyla olası krizlerin önlenebilecektir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 12:36:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?