2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Çakacak'tan açıklamalar

Van Valisi Özdemir Çakacak, risk yönetimi, hazırlık ve zarar azaltma yöntemlerinin başarıyla uygulanması gerektiğini dile getirerek, "Eğer biz ülke olarak daha kaliteli nasıl yaparımı hesaplarsak, düşünürsek bunun üzerinde uğraşırsak işte o zaman depremlerde az zararla kurtuluruz" dedi. 

Van Valiliği ve Lafarge Van Çimento Anonim Şirketi'nin işbirliği ile düzenlenen 'Depreme Dayanıklı Yapı Üretiminde Beton Kalitesinin önemi' konulu seminer Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Tuşba Salonu'nda yapıldı. Seminerin açılışında bir konuşma yapan Van Valisi Özdemir Çakacak, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu belirtti. Yurdun tamamına yakın büyük bir kısmının deprem tehdidi altında olduğunu ifade eden Çakacak, buraların çeşitli derecelerde deprem tehditleri altında bulunduğunu kaydetti. Aynı şekilde Van ilinin de birinci ve ikinci derecede deprem bölgesi içinde bulunduğunu anlatan Vali Çakacak, "Hem ilimizde hem de yurdumuzda geçmişte çok acı sonuçları olan çok büyük can ve mal kaybına neden olan depremler yaşadık. 

Bu depremlerde gördük ki ve her zaman söylenen şudur ki 'Deprem değil bina öldürüyor' diye. İşte düzenlenen bu seminerde binaların depreme dayanıklı inşa edilmesi ve çimentonun üretilmesinde ne kadar önemli olduğu hususudur. 

Ülkemizde özellikle 1999 yılında Marmara Bölgesi'nde çok büyük deprem yaşadık. Binlerce insanımız ölürken, binlerce bina da yıkıldı. Aslında bu tarih bizim için bir dönüm noktasıdır. Afetlerle mücadelede dönüm noktasıdır. Hem afetlere müdahale konusunda, hem sağlam binaların yapılması konusunda, hem de afet yönetimi ile ilgili olarak bir dönüm noktasıdır diye düşünüyoruz. Çünkü 1999 depremine kadar afet yönetimi ülkemizde hep afetlere müdahale olarak ele alınmıştır. İşte sivil savunma teşkilatının veya kızılayın afetlere müdahaledeki başarısına bakarak ülkemizin afet müdahale yönetim hakkında herkes her şeyi söyler oldu. Aslında afet yönetiminin bir parçası daha sonra gelen müdahaledir. Önemli olan afetler meydana gelmeden önce alınması gereken tedbirlerdir. Eğer biz bunu unutursak veya bunu öncelemezsek dolayısıyla afet yönetimi değil sadece kriz yönetimi yaparız" dedi. 

Risk yönetiminde hazırlık ve zararların azaltılması evrelerinin bulunduğunu da sözlerine ekleyen Van Valisi Özdemir Çakacak, şöyle konuştu; 

"Bakın hocalarımız daha iyi bilirler. Burada yapılan afet yönetimi risk ve kriz yönetimi diye iki ayrı evreye ayrılır. Risk yönetiminde hazırlık ve zararların azaltılması evreleri vardır. İşte burada yapılan eğitim zarar azaltma evresine giriyor. Eğer biz risk yönetimini, hazırlık ve zarar azaltma uygulamalarını ne kadar çok başarılı uygularsak afetlere müdahale eden kurumlara o kadar az iş düşer. Açıkçası risk yönetimini ne kadar iyi uygularsak afetlerden o kadar az zararla kurtuluruz. Onun içindir ki bu tür seminerler son derece önemlidir. Halkın bu tür seminerler ve eğitimlerle bilinçlendirilmesi gerekir. Sadece halkın değil, burada hedef kitle var. Konu ile ilgili kurum ve kuruluşları var. Kurumlarımızın konu ile ilgili uzmanları, mühendisleri, mimarlarımız ve meslek kuruluşlarımız var. Aslında sadece bu konuda eğitim almış belli bir meslek grubundan ziyade bu tür eğitimlerin özellikle inşaatta imalat işleriyle uğraşan belki kalfalarımızın ustalarımızın bu eğitimi alması gerekecek. Bizim elimizde deprem yönetmelikleri var, mevzuatımız var. 1999 yılından öncede deprem yönetmeliklerimiz vardı. Deprem yönetmeliklerinin çıkarılması sorunu çözmüyor. Burada asıl olan insan unsurudur. Bu işle uğraşan veya uğraşmayıp da bina yapan herkesin aynı şekilde düşünmesi gerekir. İnşaat yapacak bir kişi inşaatın nasıl ucuza mal olacağından ziyade daha sağlam nasıl yapabiliri mi düşünmek zorundadır. Eğer biz bunu başarabilirsek ülke olarak daha kaliteli nasıl yaparı mı hesaplarsak, düşünürsek ve bunun üzerinde uğraşırsak işte o zaman depremlerde az zararla kurtuluruz diye düşünüyorum." 

Yapılan konuşmanın ardından sunumların gösterilmesine geçildi. İlk olarak Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Subaşı, mimaride yapı malzemesi olarak beton kullanımı ve Van örneği ile ilgili bilgiler verdi. YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mucip Tapan ise Van ilinde beton uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bir sunum yaptı.
Seminere verilen 10 dakikalık aranın ardından ikinci oturum Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Lütfullah Turanlı'nın betonda dayanım ve durabilitenin önemi ile ilgili slayt sunumunu yaparken, seminer soruların cevaplanmasının ardından ikramların sunulması ile sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 18:44:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?