5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Çaldıran'da tarihe büyük saygısızlık

Van'ın Çaldıran ilçesi Yeniyaka köyü yakınlarında bulunan tarihi mezarlıklar hazine avcılarınca tahrip edilirken, 300 yıllık tarihi Kübik Kümbetleri ise çürümeye terk edildi.


Kitabesi bulunmayan ve 17. YY ortalarında inşa edildikleri tahmin edilen tarihi Kübik Kümbetleri ile define avcılarının kazıları sonucu tahrip edilen mezarlık köylülerin tepkisine sebep oldu. Köylüler, yol güzergahındaki mezarlıkların tahrip edildiğini ve tarihi kümbetlerin yok olmayla karşı karşıya kaldığını belirterek, bu duruma bir an önce durdurulmasını istedi.

Tarihi mezarlıklarda kaçak kazılar sonucu çok sayıda insan kemiğinin gün yüzüne çıktığını belirten Mehmet Nuri Sirik isimli köylü, "Buraya sürekli birileri kazı yapmaya geliyor. Define olduğunu iddia ediyorlar. Kaçak kazılar yüzünden ölmüş insanların kemikleri, kafatasları çocukların oyuncakları haline geldi. Bu ölmüş insanlara ve tarihe büyük saygısızlıktır. Birilerinin buna dur demesi gerek" dedi.


Köylü vatandaşlardan Nesim Ertopçu ise buranın istenirse onarılıp turizme kazandırılabileceğini belirterek, "Eskiden sürekle turist gelirdi. Burada 3 kümbet vardı. Biri bakımsızlıktan tamamen yıkıldı. Geriye kalan kuzey ve güneyde birbirine yakın yapılmış tek katlı, iki kümbetten kuzeydeki sekizgen, güneydeki dokuzgen gövdelidir.

Dış kaplamaları sökülmüş bu kümbetler onarılırsa Çaldıran'da turizm canlanabilir. Bu mezarlıkların tahrip edilmesi tarihe ve insanlığa büyük saygısızlıktır. Buna kesinlikle müsaade etmemeliyiz. Yetkililere bu konuda büyük işi düşüyor" şeklinde konuştu.
 

İha
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 15:49:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?