2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Çelik ve Unakıtan beraberce Van' geldi

Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bir dizi açılış ve temaslarda bulunmak üzere Van'a geldi.

Bir grup iş adamı ile birlikte sabah saatlerinde THY'nin tarifeli uçağı ile Van'a gelen Bakan Hüseyin Çelik ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Van Ferit Melen Havaalanı'nda Van Valisi Özdemir Çakacak, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu ve İkram Dinçer ile bazı kamu görevlileri, partili üyeler ve vatandaşlar tarafından karşılandı. Van Emniyet Müdürlüğü polis merasim mangasını selamlayan Bakan Unakıtan, Bakan Çelik ile birlikte çocuklar tarafından kendilerine sunulan çiçekleri aldılar. Uzun kuyruğun oluştuğu hava alanında karşılamaya gelenlerle tek tek tokalaşan Bakanlar, MEB'in 'İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi' ve 'Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kapasitesinin Güçlendirilmesi' projelerinin açılış törenine katıldılar.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Balcı, Merkezi Finans Birimi ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altın, Proje Koordinasyon Merkezi Başkanı Mahmut Tuncel ve Yüksek Öğretim Kurulu yöneticisi Dr. Ömer Açıkgöz'ün birer konuşma yapmasının ardından kürsüye gelen Bakan Hüseyin Çelik, projelerin sunacağı katkılarla ilgili bilgiler verdi. Eskişehirli iş adamları ile Vanlı iş adamları arasında bir gönül köprüsü oluşturmak ve AB ile hayata geçirilen iki projenin tanıtımı toplantısı için burada olduklarını ifade eden Bakan Çelik, işin pahasından çok uluslararası tecrübeye önem verdiklerini kaydetti. AB ile daha öncesi üç projenin toplam tutarının 246 milyon dolar olduğunu anlatan Bakan Çelik, "MEB'in bütçesi içerisinde çok fazla bir anlam ifade etmez. Bugün bu iki projenin bedeli yaklaşık 40 trilyon Türk lirasıdır. Türkiye'nin kendi kaynaklarında ayırdığı yine finansmanla mukayese ettiğimiz zaman bu da çok fazla bir para değil. Ama biz uluslara arası tecrübeye önem veriyoruz. AB standartlarına ulaşmak oradaki uzmanların birikimlerinden, oradaki kurumların birikimlerinden faydalanmak, onların birikimlerini Türkiye'ye taşımak onların bizim tecrübelerimizden yararlanmalarını sağlamak bu projelerin amaçlarından bir tanesidir" dedi.

İşsizliğin azaltılması konusunda en önemli ayaklarından birini eğitim olduğunu ve onun için ciddi kaynak ayrıldığını da ifade eden Bakan Çelik, "2008 yılı için İşsizlik Fonu'ndan mesleki ve teknik eğitim için ayrılan para 242 trilyon Türk lirasıdır. 2009 yılı için ayrılan para ise 300 trilyon Türk lirasıdır yani toplam 542 trilyon Türk lirası İşsizlik Fonu'ndan özellikle işsizliğin azaltılmasına yönelik meslek kursları meslek eğitimi ile ilgili olarak ayrılmış paradır. Bu mesleki eğitim çalışmaları Çalışma, Milli Eğitim ve Sanayi Bakanlığı işbirliği yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

Yüksek Öğretim Kurulu'nu meslek yüksek okullarını ıslah etme konusunda defalarca uyardıklarını da sözlerine ekleyen Bakan Çelik şöyle konuştu:

"YÖK'ün çok daha önemli işleri olduğu için bu meseleye el atılmadı. Meslek yüksek okulu meselesi Türkiye'nin önünde çözülmesi gereken en önemli meselelerden birisidir. Türkiye'de 600 küsur meslek yüksek okulu vardır. Fakat üzülerek ifade ediyorum ki bazı meslek yüksek okulları istisna edilirse diğerlerinin durumu hiç mi hiç iyi değildir. Donanım itibariyle, fiziki itibariyle, insan kaynakları ve dokümantasyon itibariyle iyi değil. Bütün bunların hepsi iyileştirilmesi MEB ve Yüksek Öğretim Kurulu arasında konuşulan ve üzerine gidilecek meseledir. Bunlar bizim meselelerimizdir. Mesleki teknik eğitimi senkronize bir şekilde çıraklıkta başlatmak üzere yüksek öğretime kadar yeniden başlatacağız bundan kimsenin şüphesi olmasın".

Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılan bütçeye de değinen Bakan Çelik, "Maliye Bakanının çok cömert olduğunu söyleyemeyiz fakat eğitim konusunda çok cömert olduğunu söylenebilir. Eskiden Maliye Bakanlarının cömert olamazlardı, olsalarda mali denge bozulurdu. O dengeyi sağlamak zorundadırlar. Biz bazen kızıyoruz kendilerine ama sonradan düşündüğünüzde mali disiplinin gitti mi işler allak bullak olur. Bu memlekette 'Kim ne verirse ben beş katını veririm' diyen siyasetçiler gördük" diye konuştu.

Daha sonra konuşan Bakan Kemal Unakıtan, en iyi yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu belirtti. Unakıtan "Biz Milli Eğitim Bakanlığı'na önem verdik. Aktarılan kaynak Bakanımızın konuşmalarında açıkça yeterli olmadığı görülüyor. Ama bizim elimizdeki imkanlar bu kadar. İnsana yapılan yatırım o ülkeyi hiçbir zaman darda bırakmaz. Eğer insanınızın altyapısı, insan kaynağı yetişmişse o ülke çeşitli badireler atlatsa bile hemen kalkabilir. Biz teknik eleman konusunda kuvvetli olursak emin olun Türkiye kalkınmasında bir bu kadar daha hamle yapar. Çünkü bütün ülkelerin yarıştıkları nokta ekonomik büyümesidir. Bu projeler çapları itibariyle çok büyük projelerdir. Bu projenin Türkiye'ye katacağı katma değeri çok fazla olacaktır. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından projeye emeği geçenlerle hatıra fotoğrafı çektiren Bakanlar, daha sonra bir iki esnafı ziyaret ederek hayırlı işler temennisinde bulundular. Bir esnafın 'İş yok, vatandaş da para yok' sözleri üzerine Bakan Unakıtan, "Bu pürüzlerin ortadan kalkmasıyla birlikte çok güzel gelişmeler olacaktır" dedi. Bakanlar, daha sonra DSİ 17. Bölge Müdürlüğü'ne gitmek üzere bulundukları yerden ayrıldılar.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 18:29:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?