5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Cereci: 'Basın-yayın önemli'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Radyo-Televizyon Yayıncılığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci, basın-yayın kuruluşlarında görev alacak öğrencilerin yetiştirilmesi, bilgi ve teknik donanım kazandırılmasının, bir devlet adamı yetiştirmek kadar özen ve çaba gerektirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Sedat Cereci, basın-yayın çalışmaları ve bu çalışmaları topluma aktaran araçlar olan kitle iletişim araçlarının bir toplumun hem toplum olmasını sağlayan, hem kendini görmesini sağlayan, hem de kendini başka toplumlara aktarmasını sağlayan araçlar olduğunu belirtti.

Basın-yayının, diplomasi, dış politika ve ülke yönetimi kadar önemi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cereci "Basın-yayın çalışmaları ve kitle iletişim araçları bir anlamda sivil toplum örgütlerinin işlevini üstlenmekle, onların etkinlikleriyle eşdeğer ve çoğu zaman da daha etkili çalışmalar yapmaktadır. Bu nedenle bu çalışmalarda görev alacak öğrencilerin yetiştirilmesi, bilgi ve teknik donanım kazandırılması bir devlet adamı yetiştirmek kadar özen ve çaba gerektirmektedir. Bölgemizde basın-yayın eğitimi veren birkaç tane okul bulunmakta ve her birinden yaklaşık 20-30 öğrenci mezun olmaktadır. Ancak bu öğrencilerin çoğu değişik nedenlerle iş imkanlarını büyük kentlerde aramaktadır. Özellikle kendi yöremizden gelen öğrencilerin bir kısmı buradaki basın-yayın kurumlarında çalışmaktadır. Bu konunun eğitimini görmüş bir öğrenci ile eğitimini görmemiş birinin çalışmaları, olaylara yaklaşımı, düşünce biçimi mukayese bile edilemez. Eğitim görmüş olanlara her zaman profesyonel, diğerlerine amatör deriz. Bu gençler hem yöreyi tanıyor olmanın avantajlarını hem de derslerde aldıkları kuramsal ve uygulamalı bilgileri bir arada kullanarak doğrudan bölgenin toplumsal, ekonomik, kültürel yaşamına katkıda bulunarak çalışırlar" şeklinde konuştu.

Van'ın gelişme potansiyeli yüksek, ham maddeleri çok ve bol, ancak gelişme dinamizmini yakalayacak girişimlere ihtiyacı olan bir kent olduğunu da ifade eden Prof. Dr Sedat Cereci, "Geleceğe açık düşüncelere ve büyük bir enerjiye sahip öğrenciler basın-yayın alanında bu girişimler içinde yeni fikirler üretebilecek, çağrışımlar yaratabilecek bir güce sahiptir. Aynı zamanda bölgedeki kültür etkileşimlerini, bilgi aktarımını sağlayabilmek için heyecanla da çalışmaktadırlar" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Mart 2009 Çarşamba 15:22:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?