5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Ceviz hasadı başladı

Van'ın Gevaş ilçesinde ceviz hasadı dönemi başlarken, üreticiler de, bir ücret karşılığı ağaçları silkeleyenler de kazanıyor.

Sonbahar mevsiminde olgunlaşan cevizleri ağaçlardan silkelemeye başlayan vatandaşlar, bu yıl beklenilen verimi alamadıklarını belirtiyorlar. Murat Yalçın adlı vatandaş, ceviz mevsiminde hasadını yaparak bazı ailelerin ek gelir sağladığını, ancak bu yıl beklenin verimi alamadıklarını anlattı.

İyi bir ceviz ağacından ortalama 10 teneke verim alındığını belirten Yalçın ,"Ceviz ağacı iyi kazanç sağlayan bir meyve türüdür. İyi bir ceviz ağacından yılda yaklaşık 10 teneke verim elde edilir. Tenekesi 50 ila 60 TL asında çarşı pazarda satılan bu cevizlerden 10 ağacı olan bir vatandaşa iyi bir ek gelirdir" dedi.

Van'ın Gündoğan Mahallesi'nde yaşayan Sait Kömür (45) adlı vatandaş, 6 nüfusluk ailesinin geçimini sağlamak amacıyla mevsimlik iş yaptığını belirterek, "Ben fayans ustasıyım. Ancak fayans işleri fazla olmadığı için mevsimlik iş yapıyorum. Şu an ceviz mevsimi olduğu için ceviz silkeleyerek geçimimi sağlamaya çalışıyorum" dedi.

Yaptığı işin tehlikeli olduğunu belirten Kömür, "Ceviz silkelemek çok zor ve tehlikeli bir iş. Birçok arkadaşımız ceviz ağacından düşerek sakat kaldı, kimileri öldü. Ancak yapacak başka bir iş olmadığı için mecburen yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Günde en fazla 2 ceviz ağacını silkeleyebildiklerini belirten Kömür, bunun karşılığında 60 TL ücret aldıklarını sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2009 Cuma 17:31:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?