3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Çevre Kurulu kararları açıklandı

Van Vali Yardımcısı Halil Berk, hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde öğrencilerin açık alanlarda yapılacak törenlere katılmalarının önleneceğini söyledi.


İHA muhabirine İl Mahalli Çevre Kurulu kararları hakkında bilgi veren Vali Yardımcısı Halil Berk, katı, sıvı ve gaz yakıt satıcılarına kayıt, uygunluk ve satış izin belgesi alma zorunluluğu getirildiğini belirtti. Kurul toplantısında, yakıt satıcılarının uyulması gereken yükümlülüklerin de ele alındığını anlatan Berk, halkın da bilgilendirilmesine karar verildiğini kaydetti.

 Berk, "Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde alınması gereken önlemler konusunda gerekli hassasiyeti gösterilmesi için halkın bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi için İl Eğitim Müdürlüğü'ne yazı yazılacak. Hava kirliliği ölçüm sonuçlarının günlük olarak halka duyurulması kararlaştırıldı. Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde öğrencilerin katılımı ile açık alanlardaki tören yapılması önlenecek. Kış mevsimi gelmeden binalarda ısı kaçağı olan noktalarda alınacak önlemler ile ilgili olarak halkın bilinçlendirilecek. Camların çift cam olmasının yakıt tüketimindeki faydaların halka anlatılacak. Mahalli Çevre Kurulu'nca belirlenen standartlar dışındaki yakıtların alınmayacak. Kalorifercilere yönelik 'Ateşçilik Kursları'nın açılması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordinasyon sağlanacak ve bölgede sıkça kullanılan tezek ve kullanılması yasak olan diğer yakıtlar için Belediye Başkanlığı ile gerekli yazışmaların yapılması yönünde kararlar alındı" dedi. 

Bölgedeki mevsim sıcaklık şartlarına göre kalorifer ve sobaların yakma saatlerinde de değişiklik yapıldığını kaydeden Vali Yardımcısı Halil Berk, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, kritik meteorolojik şartların oluştuğu veya hava kirliliğinin artış gösterdiği bölgelerde esasları İl Mahalli Çevre Kurulu'nca belirlenecek şekilde insan ve çevre üzerinde meydana gelebilecek zararların önlenmesine karşı bir dizi tedbir aldıklarını kaydetti. 

Berk, "Isınma amaçlı katı, sıvı ve gaz yakıtlı yakma tesisleri belirli zamanlarda çalıştırılacak. Katı ve sıvı yakıtların kalitesinde iyileştirme yönünde yeni düzenlemeler yapılacak. Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 santigrat derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobaların yakılmayacak. Kalorifer ve sobalar yakıldığında ise yerlerinde bina iç ortam sıcaklığı 18, konutlarda ise 20 santigrat dereceden yukarı olmayacak şekilde yakılacak. Kalorifer ve sobaların ilk yakış saatlerinin semtler itibarı ile belirlenecek ve uygulama belirlenen semtlere göre yapılıp yapılmadığı kömür denetim ekipleri tarafından denetlenecek. Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde soba ve kaloriferlerin mümkün ise sabah saat 10:00'dan sonra ve akşam en geç saat 16:00'dan önce yakılması yönünde kararlar aldık" şeklinde konuştu. 

Bu çerçevede alınan kararlara büyük önem verdiklerini anlatan Berk, hava kirliliği ile ilgili ciddi mücadele verileceklerini vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 11:12:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?