5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

CHP'li aday projeleri açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP Van) Belediye Başkan Adayı Doç. Dr. Ahmet Hamdi Orhan, yönetime gelmeleri halinde şehirde yaşanan trafiği devreye sokacakları metrobüs sistemi çözeceklerini belirtti.

CHP Van İl Başkanlağı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Doç. Dr. Orhan, bütün şehirlerin en önemli sorunlarından birisinin muhakkak suretle ulaşım sistemi olduğunu kaydetti. İnsanların iş yerlerine nasıl gideceği ve araçlarını park edecek bir yer bulmasını hep düşünür olduklarını anlatan Doç. Dr. Orhan, şehrin hava kirliliğinden kurtulması için toplu ulaşım sisteminin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) 8 bin 500 öğrencinin eğitim gördüğünü hatırlatan Doç. Dr. Orhan, buna karşılık aynı büyüklükte olan Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde ise 43 bin öğrencinin eğitim gördüğüne ifade ederek, "Kıyasladığınız zaman bizim 35 bin kadar öğrenci eksiğimiz var. Bu fark neden bu kadar çok? Çünkü Van'da öğrenciyi cezbeden yeteri kadar imkan yok. Bu öğrenci mecbur dışarıya gidiyor. 7-8 bin dolar yıllık okul ücreti yine 7-8 bin kadar dolar da yeme, içme ve yatma ücret olarak veriyor. Bu bir aile için öğrenci başı 15 bin dolar maliyet demektir. Biz bunu nasıl çözeceğiz. Öğrenciler yararına projelerle elbette. Üniversiteden bugün Van merkeze 9 dakikada gelecek metrobüslerle öğrencilerin bu ulaşım sıkıntısını çözeceğiz. Öğrenciler bundan böyle hem derslerine geç kalmayacak hem de daha ekonomik gidecekler" diye konuştu.

Doç. Dr. Ahmet Hamdi Orhan, otobüs ve minibüslerin trafik yoğunluğundan kaynaklı üniversiteye geliş gidişlerinin 68 dakikayı geçtiği ve bunun büyük bir zaman kaybı olduğunu dile getirerek, "Yolların kapasitesi yetmiyor. Yönetime gelirsek genelde şehir, özelde de üniversite yolu trafiğini metrobüslerle büyük ölçüde rahatlatacağız. Bu yolun kapasitesi neden yetmiyor diye sorabilirsiniz. Düşünün Van'a 35 bin öğrenci gelmiş. Bu 35 bin maaş demektir ve bu her ay Van'ın esnafına, sanatkarına dağılacak. Bu da şehrin hem kültürel yapısına hem de ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Düşünün 11 ay öğrenci burada, bu büyük bir gelirdir. Rahat ve yaşanabilir bir şehirde, öğrencimizin dışarıya çıkmasına da gerek kalmayacaktır" şeklinde konuştu.

Metrobüs projesinin hayata geçirilmesi durumunda minibüs ve otobüsçülerin işsiz kalacağı iddialarının, kendilerini karalamak isteyenlerin bir oyunu olduğunu öne süren Orhan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şoförler aç kalacak diyorlar. Halbuki öyle bir şey yok. Bir kere bu kalabalığa minibüs ve otobüs yetmiyor zaten. Van'da metrobüs projemizi hayata geçirildiğimiz zaman hat sahibi minibüs ve otobüsçüler de ortak olacak. İcabında bu bir şirket ve halka açık. Karlarında bir eksiklik olmayacağı gibi hatta daha fazla kazanacaklar. Bölge hastanesi yapılıyor şu an, bitmesi durumunda bin 200 yataklı olacak. Doktoru, hemşiresi hasta bakıcısı, hasta yakını ile beraber yaklaşık 5-6 bin insan yoğunluğu bu. Bunun hareketliliğini düşündüğünüz zaman bu 12-13 bin insan demektir. Her gün 140 kadar otobüs ve minibüs 10'ar defa sefer yaparak gelip gidiyorlar. Yarın organize sanayi açılıyor oradan da işçiler gelip gidecek. Oto sanayide 2 bin işçi var. Hareketliği 10 bin. Onun için metrobüs bu trafik yoğunluğunu azaltmak iş için tek çaredir. Metrobüs bir defasında 250 kişi taşıyabiliyor. Düşünün 15-20 minibüsün taşıdığı insan, medeni şartlarda hem daha kısa sürede üniversiteden, oto sanayisinden çıkacak ve şehre ulaşacak. Böylece zaman ve iş kaybı önlenmiş olunacak."

Metrobüsün çalışma sistemi hakkında da bilgiler veren Dr. Orhan, "100 metre de bir, bir tane istasyon kurulacak. Bunun kırmızı, sarı ışığı yok . Bu otobüs geldiği zaman durakta 5-10 saniye bekleyecek, hazır olanları alıp götürecek. Yine önünde bir engel ve trafik de olmayacak. Metrobüsün özelliği budur. Devlet Hastanesi yakınlarında kalkacak metrobüsler, Sıhke Caddesi güzergahını takip ederek, İpek Yolu'ndan aşağıya gidecek. Oradan da Erciş Yolu üzerinden organize sanayi ve üniversiteye ulaşacak. Buralarda istasyonlar olacak" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2009 Pazar 10:07:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?