5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Çiftçi yağışlardan memnun

Van Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, nisan ayındaki yağışları ile yüzlerinin güldüğünü belirterek, "Bu yılki hasattan umutluyuz" dedi.

Van il genelinde son yılların ortalaması üzerine bir yağışın düştüğünü belirten Van Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, bu yılki yağışlarla çiftçinin rahatlayacağını kaydetti. Bölgede genel olarak kuru tarım yapıldığını ve bu yüzden özellikle nisan ve mayıs ayında etkili olan yağışların ekilen ürünler için büyük bir önem arz ettiğini savunan Özgökçe, çiftçilerin bu yıl iyi hasat alacağını düşündüğünü belirtti.

Geçen yıl bölgede yaşanan yüzde 70 kuraklıktan etkilenen çiftçilerin büyük bir bölümünün bu yıl ekim yapmadığını ifade eden Özgökçe, "Hasat iyi olduğu yıllarda ise bölgede pazar sorunu yaşanıyor. Bunun için hükümetin Van Toprak Mahsulleri Ofisi'ni bu yıl da açık tutması gerekir. Aksi takdirde çiftçiler bu yıl bekledikleri yüksek rekorteye rağmen zarar etmeleri durumunda bölgede tarım tamamen bitecek bir duruma gelecek. Ayrıca bölgede ekimi yapılan buğday ve arpanın girdileri yeniden hesaplanarak taban fiyatlarının da buna göre ayarlanması gerekir" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca, çiftçilere sağlanan desteklerinde bölge şartlarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini DE savunan Özgökçe, "Bölgede ekimi yapılan buğday ve arpadan yılda ancak bir kez ürün alınırken, Akdeniz ve Ege bölgelerinde aynı araziden yılda bir kaç kez hasat alınıyor. Desteklerinde buna göre verilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 13:50:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?