7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Çiftçilere organik tarım eğitimi

VANLI ÇİFTÇİLERE ORGANİK TARIM EĞİTİMİ

Tarım-Orman Çalışanları Sendikası Van Şube Başkanı Fevzi Altuner, organik tarımın son yıllarda gündemde oldukça sık yer almasına rağmen aslında 50-60 yıl öncesine kadar kullanılan en eski tarımsal faaliyetlerden birisi olduğunu söyledi.

Merkezi Van'da bulunan Kaldera Proje Danışmanlık Firması tarafından çiftçilere yönelik düzenlenen 'Organik Tarım' bilgilendirme toplantısı Van Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda yapıldı. Toplantını açılışından bir konuşma yapan Tarım-Orman Çalışanları Sendikası Van Şube Başkanı Fevzi Altuner, İkinci Dünya Savaşı'na kadar tarım yapılan toprakların henüz kimyasal gübreler ve tarımsal ilaçlarla tanışmamış ve kirlenmemiş olduğundan bu ürünlerin insan sağlığı için arzu edilen ürünler olduğunu ifade etti. İkinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra savaşta kullanılan bazı kimyasal maddelerin tarıma girdi olarak kullanılmaya başlanmasıyla tarımsal faaliyetlerde bir yoğunluğun yaşandığını belirten Altuner, tarımın tüm dünyada yıllardan beri aşırı gübre ve bilinçsizce tarımsal ilaçların kullanımı sonucu bozulmaya yüz tuttuğunu kaydetti. Altuner, "Organik tarım, tarımsal ekosistemi ve insan sağlığını korumak amacı ile geliştirilen ve önerilen tamamen saf, sağlıklı, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesinin yanında tarımsal ekosistemi de koruyan bir tarım sistemi olarak ortaya çıkmıştır. Son yıllarda gündemde oldukça sık yer almasına rağmen aslında 50-60 yıl öncesine kadar kullanılan en eski tarımsal faaliyetlerden birisidir. Babalarımızın veya dedelerimizin yıllar önce inorganik gübrelerin ve tarımsal ilaç yokluğunda yapmaya çalıştığı tarımsal üretimin her ne kadar bugünkü anlamı ile organik tarım olarak tanımlanamaz ise de organik tarımın temelini oluşturduğunu söylemek pek de yanlış olmaz" dedi.

Altuner'in yaptığı konuşmanın ardından katılımcılara Eko Gübre Firması'nın yetkililerinden Fatih Kale, teknik uzmanı Murat Sarıkaya ile pazarlama müdürü Turan Karaoğlu, beraberinde getirdikleri gübre örneklerini çiftçilere tanıtarak faydaları hakkında bilgiler verdiler. Bilgilendirme toplantısı karşılıklı soru cevaplarla son buldu.

Toplantıya, İl Tarım Müdür Yardımcısı Ahmet Tam'ın yanı sıra ziraat odalarının temsilcileri ile çok sayıda çiftçi katıldı.

VANLI ÇİFTÇİLERE ORGANİK TARIM EĞİTİMİ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2010 Salı 15:06:03
Güncelleme :26 Ocak 2010 Salı 18:58:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?