6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Çiftçiye faizsiz kredi

ÇİFTÇİYE FAİZSİZ KREDİ

Van Ziraat Odası (VAZOD) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, sıfır faizli üretici kredisinin önündeki teminat sorununun giderilmesi gerektiğini söyledi.

VAZOD Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, Türkiye Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2010 yılında uygulanmak üzere üreticinin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla tarımsal üretime yönelik düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın 1 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandığını belirtti. Kararın hayvancılık konusunda yatırım yapmak isteyenlerin finansman sorununu çözeceğini söyleyen Özgökçe, 'Hayvansal üretim' ve 'Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği' başlıkları altında yer alan değişiklik ile süt sığırcılığı, damızlık etçi sığır yetiştiriciliği, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yatırım kredilerinde, büyükbaş hayvan besiciliğinde ise işletme kredilerinde faiz indiriminin yüzde 100 olarak uygulanacağını söyledi. Özgökçe, "Yani bizi heyecanlandıran bu projede kredi kullanmak isteyen üreticilerimiz sıfır faizle kredi kullanabileceklerdir. Ayrıca büyükbaş hayvan besiciliği konusunda kredi kullanma limiti 1 milyon 500 bin TL iken, yapılan değişiklikle bu tutar 3 milyon TL'ye çıkarılmıştır. 3 milyon lira gerçekten çok büyük bir para. Bu uygulama Doğu Anadolu Bölgesi'ni kalkındıracak bir projedir" dedi.

Bu kredinin hayvancılık yatırımlarının önünü açacağını da anlatan Özgökçe, bugün et fiyatlarının artmasının en önemli sebebinin yıllarca süt fiyatlarının çok düşük seyir etmesi ve bunun sonucu olarak yem maliyetinin bile karşılayamayan üreticilerin süt ineklerini kesime göndermesi sonucu besilik et hayvanı sayısında azalma olduğunu belirtti. Özellikle süt hayvancılığı yatırımına 5 yıl vadeli sıfır faizli yatırım kredisi açılmasının uzun vadede et fiyatlarını da finanse edeceğine inandığını söyleyen Özgökçe, bu çalışmamanın Türk tarımı için sonuçlarının uzun vadede görüleceği çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Kararın çok olumlu bulduğunu ve bölgede bitme noktasına gelen hayvancılığın desteklenmesi için çok yerinde bir karar olduğunu söyleyen Özgökçe, bu kararın bölge hayvancılığının yeniden eski günlerine geri getirilmesi açısından bir umut olarak gördüğünü söyledi. Çiftçilerin hayata geçirilen bu olumlu uygulamadan yararlanması için verilecek olan kredilerden istenilen teminat sorununun mutlak suretle giderilmesi gerektiğini ifade eden Özgökçe, "Çiftçilerin arazi, traktör, hayvan, ahır ve römork gibi mal varlıkları banka tarafından teminat olarak kabul edilmesi gerekir. Aksi takdirde en küçük bir kredide dahi teminat bulmaktan zorlanan çiftçi ve üreticimiz bu güzel imkandan yararlanamayacak" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2010 Salı 10:30:01
Güncelleme :10 Ağustos 2010 Salı 19:01:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?