5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Cinayet töre işi değil!

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yeğenini kaçırdığı için ağabeyi tarafından vurularak öldürülen Orhan Topgaç (26), memleketi Van'ın Çaldıran ilçesinde toprağa verildi.


Van'da ikamet eden ablası Ç.T.'nin 16 yaşındaki kızı Oya T.'yi 5 ay önce İzmir'e kaçırdığı için ağabeyi tarafından silahla vurularak öldürüldüğü belirtilen Orhan Topgaç'ın cenazesi, Trabzon Adli Tıp Kurumu'ndan alındıktan sonra Kalkandere köyünde defnedildi.


Basındaki 'töre cinayeti' şeklindeki haberlere tepki gösteren Orhan Topgaç'ın yakınları, olayın bir töre cinayeti değil, İslam'da yeri olmayan bir hata olduğunu ifade etti. Topgaç'ın babasının da eşini kaçırarak evlendiğini kaydeden yakınları, bir kişinin öz ablasının kızını kaçırmasının kabul edilir bir olay olmadığını belirtti. Topgaç'ın yakınları, "Bizler bir araya gelerek Orhan Topgaç'ın babasının başlık parasını vererek eşi ile evlenmesini sağladık. Ama bu yaşanan son olay çok çirkin ve iğrençtir.


Öldürülen Orhan Topgaç'ın ablasının kızını kaçırması ile kendi kızını kaçırması aynıdır. Bu çok cahilane bir olaydır. Ama bunun kesinlikle töre cinayetiyle bir ilgisi yoktur" dedi.


Van il merkezinde ikamet eden Oya.T.'nin babası A.T. ise eşinin kardeşi olan Orhan Topgaç'ın sık sık evlerine geldiğini ancak böyle bir şeyi asla düşünmediklerini ifade etti. Kızının 25 Ocak 2009 tarihinde çarşıya gideceğini belirterek evden ayrılmasından sonra bir daha dönmemesi üzerine bağlı oldukları polis merkezine kayıp ihbarında bulunduklarını kaydeden baba A.T., başlatılan soruşturma çerçevesinde alınan telefon dokümanlarında delillerin dayı Orhan Topgaç'ı gösterdiğini ifade etti. Dayı OrhanTopgaç hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen baba A.T., kızının dayısı tarafından çeşitli vaatlerle kandırıldığını iddia etti.


Baba A.T., "Orhan Topgaç'ın ağabeyi Mehmet Topgaç kızımın İzmir'de olduğunu öğrenmiş ve bunun üzerine, 'Sizi İran'a götüreceğim' diye kandırıp İzmir'den Doğubayazıt'a gelmelerini sağlamış. Orhan Topgaç ve kızımı Doğubayazıt'a karşılayan Mehmet Topgaç, bunları otogardan aldıktan sonra götürüp kardeşini öldürmüş, kızımı da yaralamış" ifadelerini kullandı.


Olayın kabul edilir bir yanının bulunmadığını vurgulayan baba A.T., bunalımda olduğunu ve zaman zaman intihar etmeyi dahi düşündüğünü de ifade etti. Baba, kızını kabul edip etmeyeceği şeklindeki bir soru üzerine ise şu an hiçbir şey düşünmediğini söyledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 20:07:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?