5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Çıplak elle balık avlıyor!

Van'da soğuk havaya rağmen derin sularda elleri ile balık avlayan bir vatandaş, yıllardır yaptığı işin kendisine ait bir sır olduğunu söylüyor.

Günde yaklaşık 150-200 kilo arası balık avlayan vatandaş bu şekilde geçimini sağlıyor.

Altıntepe Mahallesi'nde ikamet eden 3 çocuk babası Çetin Atrak (30) isimli vatandaş, ilginç yöntemiyle balık avlarken görenleri hayrete düşürüyor. Yaklaşık 20 yıldır balıkçılık yapan Atrak elleri ile avlanıyor. Her gün bisikleti ile kilometrelerce yol kat ederek çeşitli derelerde balık yakalayan Atrak, hiçbir malzeme kullanmadan yoğun akan sulara giriyor. Karasu Deresi'ne girerek suda bir süre dolaşarak balıkların bulunduğu yerleri inceleyen Atrak, daha sonra bir hamle yaparak suyun dibine dalıyor. Yaklaşık 1 ile 2 dakika arası suyun dibinde kalan Atrak bazen 1, bazen de 2 balıkla su yüzeyine çıkıyor. Atrak, suyun dibine daldığında da sazan ve gümüş bağılının yanı sıra bazen de su yılanı ve kaplumbağa çıkarıyor.

Kışın dahi buz altında balık avladığını belirten Atrak, yaklaşık 20 yıldır bu işi yaptığı ve geçimini balıkçılıkla sağladığını söyledi. Kış mevsimi itibarı ile dağlardaki karlar eriyerek derelere karışmasından dolayı suların çoğaldığını belirten Atrak, bu zamanlarda günde yaklaşık 20-30, yaz mevsiminde ise bazen 150-200 kilo balık çıkardığını ifade ederek, "Yakaladığım balıklar arasında 3 ile 5 kilo ağırlığında olanlar bile var. Şu anda balığın en büyüğü suyun dibindedir. Ben böyle avlanmayı artık alıştım. Bu da artık benim bir sırrımdır. Mesela vatandaş gelip burada serpme atıyor, akşama kadar ya 1 veya tane balık yakalıyor. Ama ben suyun dibine dalarak elimle yakalıyorum. Kış mevzisinde de buraya gelip buzu kırarak altından balık avlıyorum. Hem vücudum soğuk suya alıştı, hem de geçimin buradan olduğu için mecburum" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 10:51:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ercişli Ali IP: 88.232.134.xxx Tarih : 2.04.2009 11:59:33

Ya bravo ama Vanın Tatlı suları Buz gibidir adamı hasta eder.ilk başta Böbrekleri çürütür.ercişte bir balıkçı var efendi dayı isminde adam soguk suya girmeden böbrek hastası olmuş.şimdi dializde .bunun için donanım gerek dalgıç kıyafeti,-eksi derecede bile ozaman suya girersin.Bende dalgıçım ama Akdenizde dalarım kıyafetli kışın,Kardeşim Bu yazıyı oku Sazan satıp Üç kuruş kazanırsın hepsi biranda Saglık gideri olarak gider aman kışın dalma gençligine güvenip.Selamlar.