3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Çocuğa annesinden deri nakli

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi (VEAH) Yanık Tedavi Merkezi'nde bir ilk gerçekleştirilerek, deri nakli yapıldı.


Hakkari'nin Çukurca ilçesi Gündeş köyünden üçüncü derece yanık şikayetiyle VEAH Yanık Tedavi Merkezi'ne getirilen, 5 yaşındaki Felek Kılıç'a annesi Nesibe Kılıç'tan deri nakli yapıldı. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Öztekin Çıkman, başarılı bir operasyonla yanan çocuk hastaya, annesinden deri naklinin gerçekleştirildiğini, bu operasyonun hasta sağlığı ve Van'ın son dönemde sağlıkta ulaştığı gelişme açısından iyi bir göstergesi olduğunu söyledi.

Op. Dr. Öztekin Çıkman, dünyanın hiçbir yerinde yanığın tamamen engellenemeyeceğini ancak, minimum düzeye indirilebileceğini belirterek, "Yanık, eğitim, tedbir ve dikkatle önlenebilir bir durumdur. Yanığın en iyi tedavisi öncelikle insanları eğiterek yanmamalarını sağlamaktır. Bu çok ucuz, kolay ve basittir. Bu konuda ailelerde anne ve babalara, iş yerlerinde sorumlulara önemli görevler düşmektedir. Çünkü bölgemizde meydana gelen yanıkların çoğunluğu tedbirsizlik ve dikkatsizlikten meydana gelmektedir. Unutulmamalıdır ki yanık oluştuktan sonra tedavisi zor ve pahalıdır" dedi.
Van'da ilk defa gerçekleşen deri nakli ameliyatını yapan Plastik Cerrahi Uzmanı Umut Özbebit anne ve yanan kızına iki ayrı operasyon geçekleştirildiğini söyledi. Özbebit, üçüncü derece, yüzde 55 alev yanığıyla gelen yanık ön tedavisi yapılan 5 yaşındaki Felek Kılıç'ın annesi Nesibe Kılıç'ın vücudundan operasyonla deri alındığını belirterek, bu derinin hastanın ayak ve bacaklarına nakledildiğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 17:06:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?