3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Çocuklara hayal kurmayı öğretti

Van'ın Gürpınar ilçesi Doluçıkın Köyü İlköğretim Okulu'na 4 ay önce atanan Yaman Durmuşoğlu, 'hayalleri olmayan çocuklar' dediği öğrencileri için umut oldu. Köydeki imkânsızlıkları görünce istifa edip ailesinin yanına dönmeyi düşünen Yaman hocayı, ayaklarında lastik ayakkabılar, deftersiz kalemsiz çocukların, "Öğretmenim, öğretmenim..!" sesleri engelledi. 


Durmuşoğlu'nun sanal ortamdan yaptığı yardım çağrısı ABD'de yankı buldu. Amerika'da yaşayan bir grup Türk, aralarında para toplayarak çocuklar için mont ve okul için de fotokopi makinesi aldı.

Terör sebebiyle 1997 yılında boşaltılan Doluçıkın köyü sakinlerinden bir kısmı 2001'de Köye Dönüş Projesi'yle terk ettikleri evlerine döndü. Köye elektrik, yol, su ve okul için ödenekler çıkarıldı. Köy okulu da yeniden eğitime açıldı. Bu yıl köye atanan Yaman Durmuşoğlu, Van'a 100 kilometre uzaklıktaki köydeki mahrumiyet karşısında umutsuzluğa düşüp dönmek istediyse de minik yüreklerin ışıltılı gözlerine yenilerek elinden geleni yapmaya karar verdi.

Cep telefonu ile konuşmak için bile yüksek yerlere çıkmak zorunda kalan Durmuşoğlu'nun köyüne bir süre sonra Milli Eğitim Bakanlığı uydu sistemiyle internet bağlantısı sağladı. 28 öğrencinin eğitim gördüğü okula 3 bilgisayar ve 1 projektör cihazı gelince çıplak bir binadan ibaret okul adeta teknoloji sınıfı oldu. Genç öğretmen, okulun ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını düşünürken, aklına internette blog sayfası oluşturmak geldi. 'Hayalleri olmayan çocuklar' sayfasında Durmuşoğlu, köydeki okulun ve öğrencilerin durumunu anlattı. Üniversite arkadaşlarına ulaşarak yardım isteyen Yaman hocaya, Amerika'nın Teksas eyaletinde yaşayan bir arkadaşı el uzattı. Bölgedeki Türkler bir araya gelerek aralarında yardım topladı. İstanbul'dan çocukların bedenine uygun 28 kaban alan arkadaş grubu, okula da bir fotokopi makinesi hediye etti. Amerika'daki Türkler şimdi de jeneratör almak için yardım topluyor.

Genç öğretmenin Adana'daki arkadaşları da yardım çağrısına kayıtsız kalmadı. Öğrenci ve aileleri için giyim eşyalarının yanı sıra kırtasiye ve basketbol potalarının bulunduğu 11 koli yardım paketi Adana'dan Doluçıkın köyüne ulaştı. Gaziantep'teki arkadaş grubu da öğrencilerin ayakkabı numaralarını alarak özel ayakkabı diktirmeye başladı. Gelen her yardım paketiyle okulda yeni umutların yeşermesine ve çocukların 'hayal kurabilmesine' yardımcı olan genç öğretmen, yapılan yardımlara rağmen bazı eksiklikler bulunduğunu söyledi. "Okula her geldiklerinde kılık kıyafetleri içimi acıtan öğrencilerimin yüzlerinden eksik olmayan tebessüm beni mutlu ediyor." diyen Durmuşoğlu, hayırsever vatandaşların yardımlarını bekliyor. Okulun etrafına çevre düzenlemesi yapmak için TEMA Vakfı ile görüştüğünü anlatan Yaman Durmuşoğlu, baharla okulun etrafını ağaçlandırıp bahçeye çocuk oyun parkı kurulacağını ifade etti.

Zaman
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 21:57:58
Güncelleme :29 Aralık 2008 Pazartesi 22:01:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?