4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Çömlekçilik yeniden canlanıyor

Van’da geçmiş yıllarda çömlek yapımının önemli merkezlerinden olan Bardakçı Köyü’nde unutulmaya yüz tutan çömlekçilik sanatı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Seramik Bölümü Araştırma Görevlisi Nurtaç Çakar’ın destekleriyle yeniden canlandırılıyor.

Çömlekçiliğin 30 yıl öncesine kadar Bardakçı Köyü’nün tek geçim kaynağı olduğunu söyleyen Araştırma Görevlisi Çakar, plastiğin yaygınlaşmasıyla birlikte pazar sorunu yaşayan köylülerin çömlekçiliği terk ettiğini söyledi.

Çakar, unutulan bu mesleği canlandırmak için bir yıl önce çalışmaya başladığını kaydetti. Çömlekçiliği yeniden yaşatmak için köydeki gençlerle ve eski ustalarla biraraya geldiğini ifade eden Çakar, "Bu görüşmeler sırasında, işi öğrenmek isteyen gençlere yardımcı olabileceğimi söyledim. İlk olarak babası eski bir çömlek ustası olan Osman Eşme ile bu işe başladık. Bir yıl boyunca atölyede birlikte çalıştık" dedi. Bu çalışmayla geleneksel çömlekçiliğin yaşamasını sağlarken aynı zamanda çağdaş ve modern seramik üretim teknikleriyle yeni bir kompozisyon oluşturmayı amaçladığını dile getiren Çakar, "Ne yazık ki çalışmayı köyde sadece bir kişiyle yürütmeye çalışıyoruz. Bunu yaygınlaştırmak için yeni projeler geliştirmekteyiz" diye konuştu.

Bardakçı Köyü’nde yaşayan Osman Eşme ise, çömlekçiliği bir yıl önce öğrendiğini ifade ederek, "Çömlekçilik, babamın mesleğiydi; ama babamdan öğrenemedim. Üniversite tarafından sağlanan destekle bu işi yapmaya başladım" dedi. Evinin odasını atölyeye çevirerek üretim yapmaya başladığını anlatan Eşme, geçmiş yıllarda köydeki herkesin bu meslekten geçimini sağladığını; ancak günümüzde ise köyde sadece kendisinin bu işi yaptığını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2005 Perşembe 14:14:43
Güncelleme :18 Haziran 2005 Cumartesi 19:38:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?