3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Çöplü derede balık avı

Van'ın Yalı Mahallesi'ndeki gençler, çöplerle dolu Akköprü Deresi'ne akın eden inci kefali balıklarını yaba yardımı ile elleriyle yakalıyorlar.

Havaların ısınmasıyla birlikte yumurtalarını bırakmak için zutlu ve sodalı olan Van Gölü'nden, tatlı su yataklarına akın eden inci kefali balıkları gençler için uğraş alanı oldu.

İnci kefali balıklarını, yumurtalarını bırakmak için göle akan onlarca derenin yanı sıra Akköprü deresinde de ilerlemeye çalışıyor. Mahalle içerisinde geçen ve çöplerle dolu dereye giren gençler, yaba ile sığındıkları yerlerde çıkmasını sağladıkları balıkları, elleri ve beraberinde getirdikleri ağ ile avlıyorlar. Günde yaklaşık 5 kilogram balık avladıklarını belirten gençler, boş zamanlarını böyle değerlendirdiklerini, bu işten çok heyecan duyduklarını anlattılar.

Üreme döneminde yumurtalarını Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunun yerine tatlı su yataklarına bırakan inci kefali bağılının her yıl 15 Mayıs 30 Haziran tarihlerinde avlanması ve satılması Tarım İl Müdürlüğü tarafından yasaklanıyor.

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 18:39:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?