3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Dağlıca davası ertelendi

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde bugün ikinci duruşması yapılan Dağlıca Davası, yeni tanıkların dinlenmesi için 15 Ağustos 2008 tarihine ertelendi.

Saat 10:00 sıralarında başlayan davanın duruşmasına; sanıklardan Uzman Çavuş Halis Çağan ile ömür boyu hapis cezası ile yargılanan Er Ramazan Yüce katıldı. Diğer erler Fuat Başoda, Mehmet Şenkul, Fatih Atakul, Özhan Şabanoğlu, İrfan Beyaz'ın katılmadığı duruşmada, Er Demir ile Beyaz'ın dışında tüm sanıkların avukatları hazır bulundu.

İki kamera ile bütün konuşma ve görüntülerin kayıt altına alındığı duruşmada önceki celsede getirilen kapalılık kararı kaldırılırken, sanık ve tanıkların ifadelerine yönelik kısmi yayın yasağının ise oy birliği ile devamına karar verildi.
Er. Yüce, PKK terör örgütü tarafından düzenlenen baskında çatışmaya girdiğinin delili olduğunu ve sol kolunda şarapnel parçalarının izi bulunduğunu belirttiği kazağını mahkeme heyetine sundu.

Duruşmada hazır bulunan sanık ve avukatlarının yaptığı savunmanın ardından mahkeme başkanı, Dağlıca Tabur Komutanı Yarbay Onur Dirik ve baskın esnasında timin başında bulunduğu belirtilen Üsteğmen Çağdaş Cürünoğlu'nun da aralarında bulunduğu tanıkların talimat ile alınan ifadelerini tek tek okuduktan sonra sanık ve avukatlarına bir itirazları bulunup bulunmadığını sordu.

Duruşmaya 10 dakika ara veren mahkeme heyeti; Er. Ramazan Yüce'nin avukatlarından Zeki Yüksel'in önceki duruşmadaki görevsizlik talebini deliller toplandıktan sonra değerlendirmeye karar verirken, bazı tanıkların ifadelerinin alınması için talimat yazılmasına, Uzman Çavuş Halil Kılıçman'ın huzurda dinlenmesine, sanık uzman çavuş Halis Çağan ve Er. Ramazan Yüce'nin bundan sonraki duruşmalardan vareste tutulmasına, Dağlıca Tabur Komutanlığı'na bağlı 1, 2 ve 3. Bölük Komutanları'na talimat yazılması için adreslerinin tespitine, 13 Nisan 2008 günü Silopi İlçe Jandarma Karakol Komutanlığı'na teslim olan ve alınan ilk ifadesinin ardından tutuklanarak cezaevine konulan C.B. isimli PKK terör örgütü üyesinin Dağlıca saldırısı ile ilgili detaylı ifadesinin alınması için talimat yazılmasına oy birliği ile karar vererek duruşmayı 15 Ağustos 2008 tarihine erteledi.

Duruşmanın ardından mahkeme salonunda ayrılan Er. Yüce'nin avukatı Dinçel Aslan, Dağlıca davasının Şemdinli davasına dönüştürülmek istendiğini iddia etti. C.B. isimli bir örgüt mensubunun Cemşit isimli başka bir örgüt mensubundan elde ettiği bilgileri teslim olduktan sonra ilgili kurumlara söylediğini kaydeden Aslan, "Örgüt mensubunun, yapılan mülakatta, Ramazan Yüce'nin ilk önce kendisinin teslim olduğuna, diğer 7 askerin mevzilerini örgüt mensuplarına bildirdiğine ve örgüt üyelerinin de bu bilgilere dayanarak diğer 7 askeri esir aldığına ilişkin beyanları mevcuttur. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Zira Şemdinli Davası'nda da sözde bir örgüt mensubu gelip teslim olmuş. Örgüt mensuplardan elde ettiği bilgiler doğrultusunda Seferi Yılmaz'ın kendi adamları olduğu, iyi bir insan olduğu, örgüt yandaşı olduğu yönünde bir açıklaması vardı. Biz bunu kabul etmiyoruz. Daha çok müvekkilimin mağduriyetine ilişkin olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

21 Ekim 2007 tarihinde PKK terör örgütü üyeleri tarafından Dağlıca Tabur Komutanlığı'na düzenlenen saldırıda 12 asker şehit olmuş, 16 asker de yaralanmıştı. Çatışma esnasında PKK terör örgütü üyelerince yurtdışına kaçırılan 8 asker, Türkiye'ye getirildikten sonra tutuklanarak Van Askeri Cezaevi'ne konulmuştu. Haklarında 6 ayrı suçtan dava açılan askerler, 1 Şubat 2008 günü Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nda yapılan ilk duruşmada tahliye edilmişlerdi.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2008 Cuma 16:19:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?