2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Dağlıca Davası

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde bugün üçüncü duruşması yapılan Dağlıca davası, Genelkurmay Başkanlığı askeri savcılığı kanalıyla Taraf gazetesinden bilgi istemek ve yeni tanıkların dinlenmesi için 21 Kasım 2008 tarihine ertelendi.

Saat 14.00 sıralarında başlayan davanın duruşmasına sanıklar katılmazken, 5 avukat hazır bulundu. Bazı tanıkların talimatla alınan ifadelerinin okunmasının ardından, sanık avukatlarına söz hakkı verildi. İlk savunmayı yapan ömür boyu hapis cezası ile tutuksuz yargılanan er Ramazan Yüce'nin avukatı Dinçel Aslan, Taraf gazetesinde çıkan, 'Baskın biliniyordu' haberinin davanın esasını oluşturacağını düşündüklerini ifade ederek Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı kanalıyla bilgi istenmesini talep etti.

Çıkan çatışmada hayatını kaybeden bir üsteğmenin günlüğünde, 'Baskını bilmemize rağmen müdahale etmemize izin verilmiyordu' şeklinde bir ibarenin bulunduğu ve bundan dolayı günlüğün bir nüshasının dava dosyasına konulmasını da isteyen Aslan, ayrıca internet sitesi Youtube'da yayınlanan ve Tugay Komutanı olduğu belirtilen Yarbay Onur Dirik'e ait olduğu iddia edilen görüntülerin de dosyaya konulmasını talep etti.

Davanın bu safhada ehemmiyetini kaybettiğini ifade eden er Mehmet Şenkul ve Fuat Odabaş'ın avukatı Zahir Soğanda ise davaya getirilen kısmi yayın yasağının kaldırılması talebinde bulundu.

Uzman Çavuş Halis Çağan'ın avukatı Ali Fahir Kayacan, Taraf gazetesinde yayınlanan haberin dosyada olan mevcut bilgilerden olduğunu ve mahkeme tarafından bunun değerlendirmesini beklediklerini ifade etti. Sanık olarak yargılanan askerlerin düştüğü durumu mahkeme heyetinin mutlaka değerlendirmesi gerektiğini de ifade eden Kayacan, "Bu kadar askerin şehit olması ve yaralanması üzücüdür. Ancak mukadderdir. Şehit ve yaralıların bu kadarla sınırlı olmasına şükretmek lazım" dedi.

Kayacak, terör örgütü PKK mensupları tarafından kaçırılan müvekkilli Uzman Çavuş Halis Çağan'ın davadan dolayı komutanlarından farklı bir muamele görmemek için kendi isteği ile sözleşmesini uzatmayacağını ve 1 Eylül 2008 tarihinde ordudan ayrılacağını anlattı.

Duruşmada verilen 10 dakikalık aranın ardından mahkeme heyeti, er Ramazan Yüce'nin avukatı Dinçel Aslan'ın Youtube'da yayınlanan ve Tugay Komutanı Yarbay Onur Dirik'e ait olduğu iddia edilen görüntülerin istenmesi talebinin yerine getirilmesine gerek görmeyerek Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı kanalıyla Taraf gazetesinden bilgi istenmesini kabul etti. Erler Mehmet Şenkul ve Fuat Odabaş'ın avukatı Zahir Soğanda'nın getirilen kısmı yayın yasağının kaldırılması istemi de reddedildi.

Mahkeme heyeti, 21 Ekim 2007 gecesi terör örgütü tarafından düzenlenen, 12 askerin şehit, 16 askerin yaralandığı ve 8 askerin ise kaçırıldığı baskın ile bağlantıları olduğu iddiasıyla Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, "terör örgütü üyesi olmak, terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından yargılanan 11 sanığın ifadesinin istenmesine karar vererek yeni tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 21 Kasım 2008 tarihine erteledi.

21 Ekim 2007 tarihinde PKK terör örgütü üyeleri tarafından Dağlıca Tabur Komutanlığı'na düzenlenen saldırıda 12 asker şehit olmuş, 16 asker de yaralanmıştı. Çatışma esnasında PKK terör örgütü üyelerince yurtdışına kaçırılan 8 asker, Türkiye'ye getirildikten sonra tutuklanarak Van Askeri Cezaevi'ne konulmuştu. Haklarında 6 ayrı suçtan dava açılan askerler, 1 Şubat 2008 günü Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nda yapılan ilk duruşmada tahliye edilmişlerdi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 21:53:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?