6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Darbeciler hakkında suç duyurusu

VAN'DA 12 EYLÜL DARBECİLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Van Genç İşadamları Derneği (VANGİAD) Yönetim Kurulu ve Van Sivil Toplum Örgütleri Dayanışma Kurulu Dönem Başkanı Kadri Salaz, dün yapılan referandumda yüzde 58 'evet' oyunun çıkmasıyla 12 Eylül 1980 tarihinde darbe yaparak başta ülke yönetimine el koyan Kenan Evren olmak üzere darbe suçu işleyen ve iştirak edenler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Anayasa değişikliğine ilişkin referandumun 'evet' ile sonuçlanmasının ardından, Van'da bazı kişiler 12 Eylül darbecilerinin yargılanması talebiyle suç duyurusunda bulundu. Öğleden sonra avukatı olan Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk ile birlikte Van Adliyesi'ne gelen VANGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Salaz, burada bir basın açıklaması yaptı. Ahmet Altan'ın, 'Silahlı zorbalarla, silahsız kurbanların hesaplaşması kolay değildir. Ama kader bazen kurbanlara da bir şans tanır. Onlara hesaplaşma fırsatı

bağışlar. Kendi kaderini belirleme hakkını onun avucuna bırakır. Silahlı bir zorba tarafından aşağılanmak ve yok sayılmak ne kadar aşağılayıcıysa, o zorbayla hesaplaşma fırsatını ele geçirip o zorbayı silahsız bir şekilde yenmek de o kadar zevklidir' sözü ile başlayan Salaz, "30 yıl önce Kenan Evren'in darbe mesajıyla uyandık. Sokakların başlarını askerler tutmuş, ana caddelere tanklar yerleştirilmişti. 12 Eylül 1980 sabahı ordu ülke yönetimine el koymuştu. Yaptıkları darbenin adına da, '12 Eylül

Cumhuriyeti ve bayrağı koruma harekatı' dediler. 27 Mayıs 1960 ve 12 Mart 1971 Darbeleri'nin ardından silahlı kuvvetlerinin üçüncü darbesiydi" dedi.

Kendisinin de bu zulümden payına düşeni aldığını ifade eden Salaz, hem Van'da gözaltında hem de Diyarbakır cehenneminde yatma onurunu tattığını söyledi. Salaz, ancak kısa sayılabilecek bir süre yattıktan sonra tahliye olduğunu vurgulayarak, "Tutuksuz yapılan yargılamam sonucu beraat ettim. Herkes benim kadar şanslı değildir. Bazı arkadaşlarımız o cehennemden bir daha çıkamadılar. Dünya tarihinin yazıldığı ve en vahşi uygulamaların yapıldığı Diyarbakır Cezaevi'ndeki uygulamalardan kurtulmak için birçok

arkadaşımız intihar ederek 'kurtulma' yolunu seçti. Birçok arkadaşlarımız yapılan vahşete dayanılamayarak intihar etmiştir. Yapılan işkencelerin görüntüleri gözlerimden, feryatlar kulağımdan silinmedi. 30 yıldır yaşadığım bu travma tüm yaşamımı olumsuz etkiledi. Şimdi silahlı zorbaları silahsız bir şekilde yenme zamanı geldi. Bu suç duyurusunu 12 Eylül 1980 ve takip eden yıllarda faşist cunta ve uzantılarının uygulamaları sonucu hayatını kaybeden kardeşlerimize adıyorum. 30 yıldır kendi yaptıkları anayasaya

koydurdukları geçici 15. madde ile yargılanmaktan kurtulan başta Kenan Evren olmak üzere darbe suçunu işleyen ve madde zırhından kurtulan cuntacılardan ülkemize, halkımıza, gençliğimize ve geleceğimize verdikleri maddi ve manevi zararlardan dolayı davacıyım. Tüm 12 Eylül mağdurlarını da dava açmaya çağırıyorum" şeklinde konuştu.

Salaz'ın avukatı Ayhan Çabuk ise, bir soru üzerine evrensel hukuk kurallarının zaman aşımı şeklinde bir engeli tanımadığını belirtti. Çabuk, "Bizce de bu geçici 15. maddeden ötürü onların işlemiş oldukları suçlar bir şekilde kesintiye uğratılmış. Ancak bugün itibarıyla 12 Eylül mağdurlarının hakkında dava açılmalı ve cezalandırılmaları gerekmektedir. Bu anlamda biz zaman aşımı kavramını 12 Eylül cuntacıları için geçerli olduğu kanısında değiliz" şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamaların ardından Salaz, avukatı Çabuk ile birlikte hazırladıkları suç duyuru dilekçesini Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na vermek için adliyeye girdi.

Bu arada 12 Eylül mağduru olduğunu belirten Yılmaz Elçi isimli bir vatandaşın da cuntacılar hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2010 Pazartesi 16:37:05
Güncelleme :13 Eylül 2010 Pazartesi 16:47:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?