3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Davası yasa değişikliğine takıldı

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar'ın, eski hali 'Türklüğe hakaret' olan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesi gereğince hakkında açılan kamu davasında yargılanması için Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma izni istenmesine karar verildi.

Başka bir suçtan dolayı Van F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan DTP Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar, 1 Eylül 2007 tarihinde Sanat Sokağı'nda 'Dünya Barış Günü' dolayısıyla yaptığı basın açıklamasının ardından hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ilk kez Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Doğar, yaptığı basın açıklamasında, 'Ülkemizde Kürt sorunundan kaynaklı 20 yıla aşkın süreden beri devam eden çatışmalar halen sürüp gitmektedir. Her gün gencecik fidanlar yürütülen kirli savaşla toprağa düşmektedir. Son bir hafta içinde Şırnak, Siirt ve Başkale'de öldürülen 21 PKK militanı, sorunun çözümünü hala şiddette arayan güçlerin şiddet yöntemindeki ısrarlarını göstermekte, Şırnak'taki operasyonda kimyasal silah kullanıldığı iddia edilmektedir' demişti.

Doğar hakkında, eski hali 'Türklüğe hakaret' olan 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama' suçlarından TCK'nın 301. maddesi uyarınca cezalandırılması amacıyla açılan kamu davası, yapılan yasa değişikliğine takıldı.

30 Nisan 2008 tarihli ve 5759 Sayılı Kanun ile yapılan değişiklik uyarınca atılı suça ilişkin yargılama yapılabilmesi için Adalet Bakanı'nın izni gerektiğinden bu husus yargılama engeli oluşturdu. CMK'nın 223/8. maddesi uyarınca suç yönünden yargılamanın durdurulmasına karar verildi.

Mahkeme heyeti, bu suça ilişkin fezlekeye bağlanmak üzere dosyanın Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne oy birliği ile gönderilmesine, Doğar'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

.
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 12:24:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?