6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Define avcıları tarihi türbeyi talan etti

Van Kalesi’nin güneyinde bulunan ve dönemin mimarlarından Abdullah Mardini tarafından yaptırılan Hüsrev Paşa Türbesi, korunamayınca define avcıları tarafından harebeye dönüştürüldü.

Van Kalesi’nde bulunan tarihi eserlerin define avcıları tarafından talan edildiğini belirten Fettah Erdurur isimli vatandaş, yetkililerin tarihi değerlere sahip çıkmaları gerektiğini söyledi. Erdurur, define avcıları tarafından talan edilmiş türbe görmek istemediklerini belirterek, "Bizim hedefimiz Van’da bulunan tarihi eserlerin koruma altına alınmasıdır. Tarihimize sahip çıkarak, ilimize turist çekmek istiyoruz. Tarihimizi korumamız gerekirken, yok etmeye çalışıyoruz. Bu sorunların çözülmesi için yetkililerin harekete geçmesi gerekir. Tarihi eserlerimizi define için yıkmak büyük bir utançtır. Valilik ve belediyeden acil bir çözüm istiyoruz" şeklinde konuştu.


Van Valisi Hikmet Tan, türbelerin Kültür Bakanlığı koruması altında olduğunu, ancak define avcıları tarafından talan edilenlerin de onarılması için çalışmalar başlatacaklarını belirtti.

iha-van
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2004 Cumartesi 16:04:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?