6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Deprem Şurası'na Van'dan tepki geldi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim-Enerji-Deprem-Ulaşım (EDU) Ulusal Çalışma Grubu, Eğitim-Sen ve Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Van Şubesi adına açıklama yapan Başkan Prof. Dr. İlyas Yılmazer, alınan kararlarla ovaların talan edilmesine şura üyelerinin ön ayak olduğunu iddia etti. Prof. Dr. İlyas Yılmazer yayınladığı açıklamada, Cumhurbaşkanı, TBMM, Genelkurmay, Başbakanlık aracılığıyla tüm bakan ve milletvekilleri, üniversite rektörlükleri, TMMOB, sivil toplum örgütleri, valilikler ve halkı deprem şurası kararlarına karşı uyardı.

Deprem Şurası kararlarını ’Talihsizlik’ olarak nitelendiren Prof. Dr. Yılmazer, ülke ovalarını yok etmek amacıyla bilinçli yapıldığı iddiasında bulundu. Çeşitli örnekler vererek şura kararlarının yanlışlarını anlatmaya çalışan Yılmazer, "Şura, ’Ülkenin yüzde 96’sı deprem tehlikesi altında’ diyerek, deprem zararlarının yüzde 10’u zeminden, yüzde 90’ı yapıdan yanıltıcı önermesini yapmıştır. Şura kararında, Düzce, İzmir, İstanbul, Ankara, Elazığ, Erzurum, Bursa, Van, Konya, Malatya, Adana, Mersin, Erzincan, Batman, Amasya, Bolu, Kayseri ve benzeri bütün yerleşim birimlerinde olduğu gibi ulusal servet olan ovaların talan, katledilmesi ile canlarımızın ve mallarımızın yok olmasına ön ayak olunmaktadır. Çünkü, Anadolu depremleri ulusal servet ovaların dışında yıkım yapmadı ve yapmayacak da.

Gıda ambarımız bu ovaların ülke yüzölçümüne oranı yüzde 5 gibi küçük bir rakamdır. Oysa yapılaşmaya uygun alan, yapılaşmaya gereksinimin tam 56 katıdır. Kocaeli depremi, hemen bitişikteki Kocaeli yamaçlarını değil, yüzlerce kilometre uzaktaki ovaları yıktı. Tamamen kırmızı gösterilen Ege Bölgesi ovaları ve diğer ovaların dışında binlerce yıllık yapılar dimdik ayaktadırlar. Bingöl Depremi, ulusal serveti ovalarda yıktı. Ancak Depremin 8. günü, 2’si Türk 9 Amerikalı deprem profesörü geldi, ’Bingöl ovalarında zemin sorunu yoktur. Sorun yapılardadır’ diyerek zehirlerini kustular. Bunun üzerine, tüm uyarılara karşın, yine 146 okul yıkıldığı ulusal servet ovalarda yapıldı. Bu engerek ve çıyanları lütfen tanıyın. Gün, birlik ve beraberlik günüdür" dedi. Ulusal servet olan ovaları yok etmek için üniversitelere sızmış vatan hainlerinin olduğunu ileri süren Prof. Dr. İlyas Yılmazer, açıklamasına şöyle devam etti:

"Üniversitelere sızmış birkaç vatan haini, ulusal servetleri yok etme seferberliğinde. Doğu ve batı emperyalizmiyle işbirliği halindedirler. Ankara’nın 4 içme suyu barajının üzerinden kanser yapan kimyasalları başkentliye içirecek şekilde ve 80 kilometre daha uzun otoyol geçirilmesine ÇED raporunu verenler de aynı işbirlikçilerdir. Bu yolun 250 kilometresi Kuzey Anadolu Fayı boyunca yerleştirilmiştir. Karayolları Genel Müdürlüğü’nden de bunların kimler olduğu öğrenilebilir. Ulusal servet Gölcük Ovası’nda alttan ısıtmalı ve beslemeli doğal seralarda her türlü uyarılara karşın, işlenen cinayet sonucu yapılan Ford fabrikasından daha sağlam bina yapılamaz. Bina tek katlıydı. Çelik yapımdı. Binlerce metre tül kazık üzerine oturtulmuştu. Sonuç, Kocaeli depreminde fabrika ve çevresi 2.6 metre gömülerek deniz seviyesine inmiştir. Buna karşın, çevresindeki geri kalan ovalar da bugün hala teker teker katledilmektedir. En son gerçek ise Japonya kandırmacası. Kelin ilacı olsa başına sürerdi örneği. Marmara depreminden yaklaşık 100 kat daha az enerji çıkaran Japonya Kobe depremi. Deprem günü ovada 6500 can aldı. Sadece devletin elindeki altyapıya gelen zarar resmi rakamlara göre 150 milyar doların üzerindedir. Bu yapılar, göklere çıkardıkları Japon teknolojisiyle yapılmıştı. Zararın yüzde 100’ü, yapıların ovaya yapılmış olmasındandır. Bu yalın gerçeği ne yazıktır ki bazı Deprem Şurası üyelerine ve ilgili profesörlere anlatamıyoruz. Bu, asla bilgisizlikten olamaz. Yorumu halkımıza bırakıyoruz."

iha-van
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2004 Salı 10:05:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?