5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Deprem yine korkuttu

Van’da gece yarısı Richter ölçeğine göre 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Şiddetli hissedilen depremde can ve mal kaybı yaşanmadı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, 5,2 büyüklüğündeki depremin 7.2'lik ana depremin artçısı olduğunu söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkez’i verilerine göre, saat 00.08’de merkezüssü Van Mollakasım’da 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 23 Ekim’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından beşik gibi sallanan Van’da, son depremde şiddetli hissedildi. Halk arasında endişe yaratan depremde ilk belirlemelere göre can kaybı yaşanmadı.

Van’da daha önce meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde 605, 5.6 büyüklüğündeki depremde ise aralarında 2 DHA muhabirinin de bulunduğu 40 kişi yaşamını yitirmişti

Van'da dün Saat 18.47'de merkez üssü Van Gölü olan 4.5 ve dün saat 18.54'te merkez üssü Van Muradiye Kuşçu olan 4.2 büyüklüğünde iki deprem daha meydana gelmişti.

HASTA VE YAKINLARI BAHÇEYE KAÇIŞTI

Depremi şiddeti hisseden Van’da hastanelerde personel ile hasta ve refakatçıları da korku içinde dışarıya kaçıştı. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yeni apandist ameliyatı olduğunu belirten Özcan Aslı, da sarsıntı ile birlikte üzerine aldığı battaniye ile hastane başçesine çıktı. Özcan Aslı, "Çok kötü sallandık, büyük bir panik yaşandı. Ben de hasta yatağımdan çıkarak dışarıya attım. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bu halimle nereye gideceğimi de bilmiyorum" dedi.

Bu arada günlerdir beşik gibi sallanan ve bu nedenle birçok hasarlı binanın bulunduğu Van’da ekipler, yeni yıkım olup olmadığının belirlenmesi için cadde ve sokaklarda incelemelerini sürdürüyor.

'7.2'LİK ANA DEPREMİN ARTÇISI'

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, Van'da saat 00.08 sıralarında meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremin 7.2'lik ana depremin artçısı olduğunu belirterek, “Zaman zaman 4.9-5.0'a yakın artçılar olabileceğini söylemiştik. Endişelenecek bir şey yok” dedi.

'DEPREM HASARLI BİNALARDA YIKILMALAR YARATABİLİR'

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Oğuz Gündoğdu, Van'da gece meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmesinde, “Bu fay için ilk açıklamalarda 'hayalet fay' ya da 'kör fay' demişlerdi. İşte biz de bir deneyi yaşıyoruz. Bunun nerede biteceği, nasıl olacağı konusunda bir şeyler söylemek çok zor. Çünkü yüzeyde hiç görünmeyen bir fay bu” dedi.

Gündoğdu, daha önceki sarsıntıların bir kısmının gölün içerisinde olduğunu ifade etti. “Bu, bence 'kırık ilerlemesi' diyebileceğimiz bir olay. Yani Van'dan uzakta sayılır ama Van'a hasar verici olacağını sanmıyorum” diyen Gündoğdu, buna karşın Van'daki binaların durumunun çok kötü olduğunu hatırlattı. Gündoğdu, “Bu nedenle bu deprem hasarlı binalarda kısmen yıkılmalar yaratabilecek bir büyüklüğe sahip. Çünkü Van bir enkaz haline döndü Bu kadar fazla depreme yakalanınca ayakta duranlar dahi çok tehlikeli. Artık insanlar evlerine girecek cesareti bulamıyorlar kendilerinde” diye konuştu.

“BU FAYLANMA TARZINI BUGÜNE KADAR GÖRMEDİM”

Bu faylanma tarzını bugüne kadar görmediğini belirten Gündoğdu, şöyle devam etti:

“Geriye doğru da baktım, böyle bir olay yok. Böyle bir olay İzmir körfezinde oldu ama bu kadar büyük depremden sonra bu kadar büyük kırılmalarla devam ettiğini görmedim. Bu fay için de ilk açıklamalarda 'hayalet fay' ya da 'kör fay' demişlerdi. İşte biz de bir deneyi yaşıyoruz. Bunun nerede biteceği, nasıl olacağı konusunda bir şeyler söylemek çok zor. Çünkü yüzeyde hiç görünmeyen bir fay bu. Böyle de olunca, daha doğrusu kırılmanın devam edeceği enerjiden ziyade, ters fay olduğu için kırılmanın bitmesini beklemek zorunda insanlar ama bunun şu günde olacağını söylemeyiz.

Bir de oradaki yerel koşullarda çok zorlanıyorlar ama yapacak da çok fazla bir şey yok doğrusu. Önemli bir ihtimal olarak kırılmayla alakalı olduğunu söyleyebiliriz ama esas olarak mekanizma çözümlerini verdiklerinde bunu netleştirebiliriz. Edremit'teki depremin mekanizması tamamen farklıydı ve ona bağımsız deprem tanısını koymuştuk. Ancak depremin yüksek büyüklükte artçılar üretmesi bölgede sorun oluşturuyor.”

“GÜVENİLMEYEN BİNALARA GİRMEK AKILLICA BİR ŞEY DEĞİL”

Gündoğdu, orta hasarlı binaların kanunen mühürlenmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Devamlı sallanırken zaten kimse evine girmez. Bazıları 'ben korkmuyorum' deyip evine giriyor ama orta hasarlı olarak belirlenen yerlere girmek yasaktır. Onarım görünceye kadar veya yıkılıncaya kadar girilmemesi gerekiyor. Hafif hasarlılara girilir. Bunu da iyi düşünmek gerekiyor. Bir yeri hafif hasarlı ilan etmek için oldukça zaman lazım. Fakat zaman da yetmiyor. Çünkü açıkta kalan insanlar var. Ancak buralara giren insanların da kuvvetli bir artçı ile tehlike karşısında kalacakları düşünülünce olay karmaşık hale geliyor. Ama güvenilmeyen binalara girmek akıllıca bir şey değil.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2011 Salı 09:11:57
Güncelleme :15 Kasım 2011 Salı 09:13:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?