1
Mayıs
2024
Çarşamba
VAN

Depremzedelere ev kredisi

Atalay, evini kendi inşa etmek isteyene kredi verileceğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van ve Erciş ilçesinde oluşturulan 35 konteynır kente 147 bin 206 kişinin yerleştirildiğini belirterek, "Her biri 5 bin nüfuslu konteynır kasabalar oluşturduk ve bunların hepsi eksi 10 derecede yapıldı" dedi. Atalay, evini kendi inşa etmek isteyene kredi verileceğini açıkladı.

Dün bazı gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yapılan çalışmalarla ilgili Van Valisi Münir Karaloğlu ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Van'da 23 Ekim'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremden bugüne kadar yapılan tüm çalışmalar hakkında bilgi veren Başbakan Yardımcısı Atalay, çok verimli bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Depremden sonra kurulan 14 çadır kentten sadece 4'ünün kaldığını ve bunlarda da bin civarında insanın kaldığını kaydeden
Başbakan Yardımcısı Atalay, çadır kentlerde kalanların hepsinin konteynır kentlere taşınmasının ardından çadırları kaldıracaklarını ve sadece Mevlana Evlerinin tedbir amaçlı kalacağını söyledi. Atalay, "Halen Van'da çadır var gibi haberler yapılıyor.

Vatandaşların evinin önünde kurduğu çadırlardır. Kimse kalmıyor. Çadırlar tedbir amaçlı orada bulunuyor. Türk Kızılay Derneği topladığı çadırları temizledikten sonra değişik yerlerde depoluyor. İhtiyacı olamayan vatandaşlar valiliği arayıp teslim etsin" dedi.

"24 BİN 691 KONTEYNIRDA 147 BİN 206 KİŞİ YAŞIYOR"

Depremden hemen sonra 12 bin 500 adet olarak planladıkları konteynır sayısını da 28 bin 500'e çıkardıklarını belirten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, şu ana kadar 26 bin 500 konteynırın Van'a getirildiğini ve depremzedelerin bunlardan 24 bin 691 tanesine yerleştiğini söyledi. Van ve Erciş ilçesinde oluşturulan 35 konteynır kentte 147 bin 206 kişinin kaldığını belirten Atalay, "Her biri 5 bin nüfuslu konteynır kasabalar oluşturduk ve bunların hepsi de eksi 10 santigrat derece altında, ağır kış şartlarında oluşturuldu. Evi ağır hasarlı veya yıkık olup da açıkta kalan vatandaşımız yok. Erciş ilçesinde evi orta hasarlı olanları da konteynır kentlere yerleştirdik. Arkadaşlar bu işin ne kadar takdire şayan olduğunu ifade etmek için anlatıyorum. İnsanlar masa başında yorum yapıyor. Gelip burada neler başarıldığını onların görmesi lazım. Yabancılar, bizim burada hızlı, çabuk ve koordineli çalışmamızı övüyor. Ama muhalefet gelip burada bir şey görmeden orada eleştiriyor. Türkiye'nin başarısı olarakbunlarla övünmeliler. Beklenen budur" dedi.

"EVİNİ KENDİ YAPMAK İSTEYENLERE KREDİ VERECEĞİZ"

Üç köyde vatandaşlarla mutabakat sağladıklarını ve o köylerin TOKİ tarafından yeniden kurulacağını belirten Atalay, nisan ayının ortalarında Topaktaş köyündeki konutların bitirilmesini hedeflediklerini söyledi. Başbakan Yardımcısı Atalay, "Bu konutlar bitince diğer köylerimize de göstereceğiz. Bazı köylülerimiz yeni köy yapmamızı istemiyor. Evinin yanında yapılmasını istiyor. Büyük kısmı eski yerinde kalmak istiyor. Eski örnekleri gözden geçirdik. Köylü kendi bahçesinde ev yapmak istiyorsa alternatif olarak kendisine kredi vereceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız onlara 3 ayrı proje verecek. Bunlardan birini uygulayacağını belirten vatandaşlarımıza 40 bin TL kredi vereceğiz. Konutunu kendisi yapacak ancak kontrolü tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızda olacak. Vatandaşımız yaptıkça safha safha ödeme yapılacak" şeklinde konuştu.

"12 BİN 501 ADET KONUTUN İHALESİ TAMAMLANDI"

Van ve Erciş ilçesinde şu ana kadar 15 bin 205 konutun planlamasının tamamlandığının altını çizen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van'da 10 bin 325 ve Erciş ilçesinde de 4 bin 880 konutun yapılmasını kararlaştırdıklarını belirtti. Bunların büyük bir bölümünün köylerde yapılacağını ifade eden Atalay, "Bu konutların tamamını oluşturacak anlamına gelmez. Vatandaşlarla yapılan taahhütname ve borçlandırma çalışması tamamlandıkça bu rakam artar. Şimdiye kadar 12 bin 501 adedin ihalesi yapıldı ve bunların
ağustos ayının sonuna yetişmesini arzu ediyoruz. Oradan satın almak isteyenlere verelim diye Van merkezde bir miktar daha artırmaya gitmeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"MODERN MAHALLELER OLUŞTURACAĞIZ"

Şimdiye kadar ihalesi yapılan konutların bulunduğu bölgelerde 25 okul, 24 alışveriş merkezi ve 23 caminin yanı sıra çevre düzenlemesi ve yeşillendirme çalışmalarının da TOKİ tarafından yapılacağını kaydeden Beşir Atalay, oluşturacakları modern mahallelerdeki konut fiyatlarının ise TOKİ'nin normal yapıp sattıklarından daha ucuz olacağını kaydetti. Atalay konuşmasını şöyle sürdürdü:

"TOKİ normalde yapıp sattığında 10 yıl vade koyuyor. Her altı ayda bir vade farkı uyguluyor. Deprem konutları ise 20 yıl vadeli ve vade farkı olmayacak. TOKİ'nin depremzedeler için yapacağı 100 metrekare alana sahip 3+1 evlerin maliyeti 110 bin TL'dir. Ancak bunların yüzde 30'unu devlet karşılayacak. Geriye kalan yaklaşık 75 bin TL'sini ise vatandaş 20 yılda hiçbir vade farkı uygulamadan ödeyecek. Köylerde ise biraz daha farklı bir durum söz konusudur. Onların da maliyeti 70 bin TL'dir. Ahır ile birlikte 85 bin TL'ye mal olacak. Köyler için yeni aldığımız karar doğrultusunda evini kendisi yapmak isteyenlere de 40 bin, ahırı için ise 10 bin TL kredi veriyoruz. Bunun da geri ödemesi 20 yıl olacak ve vade farkı uygulanmayacak."

Afet ve Acil Durum Başkanı Fuat Oktay ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Ahmet Haluk Karabel'in de hazır bulunduğu toplantının sonunda basın mensupların sorularını da cevaplandıran Atalay, daha sonra Erciş ilçesine gitti.

iha
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2012 Çarşamba 17:23:40
Güncelleme :15 Şubat 2012 Çarşamba 17:28:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?