5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Dere ıslah çalışmaları

Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, dere ıslahı konusundaki çalışmalarda en büyük engellerinin 18 madde uygulaması olduğunu ifade ederek, bu konuda belediyeler başta olmak üzere herkesin hassasiyetle davranması gerektiğini söyledi. 

Dere taşkınlarını önleme çalışmaları ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mahmut Dündar, bu amaçla bölge müdürlükleri bünyesinde bu yıl içerisinde 10'a yakın projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. Van sınırları içerisinde Akköprü, Kurubaş ve Kirman dereleri olduğunu anlatan Dündar, "Yağışlar sırasında şehir içerisinden geçen bu derelerde oluşabilecek taşkınların yerleşim birimlerine zarar vermemesi için yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Her 3 deremizdeki çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. En büyük engelimiz Van Belediyesi tarafından yürütülen İmar Kanunu'nun 18. Madde uygulaması çerçevesinde çalışma alanının terk edilmesidir. Asıl hedefimiz buralarda nihai noktalara gelmektir. Ama bu sorundan dolayı tamamını bitiremedik. İnşallah önümüzdeki sezonda buradaki 18. madde uygulaması nihai sürecini tamamlar, her 3 deredeki imalatlarımızı bitiririz. Dere ıslah çalışmalarımızı sadece burada yürütmüyoruz. Bir taraftan ihaleli işler kısmında yaptığımız ıslah çalışmaları devam ederken, diğer taraftan makine imkanlarımızla kendimizin yürüttüğü çalışmalar bulunuyor. Erciş sınırları içerisinde Zilan Çayı üzerinde geçmişte burada gelen taşkınlar nedeniyle etrafa çok büyük bir zararlar söz konusu olmuştu. Bunların bir daha olmaması için ciddi çalışmalar yürüttük. Erçek sınırları içerisinde Memedik Deresi'nde 11 kilometrelik bir güzergahta çalışmalar yaptık. Önümüzdeki yıl burada çalışmalara devam edilecek. Van sınırları içerisinde yer alan Engil Çayı yatağındaki çalışmamızda devam etmektedir" dedi.
Dere yataklarındaki yapılaşmaların riskleri konusuna da değinen Mahmut Dündar, DSİ olarak yıllardır ilgili yerel yönetimlerin, valiliklerin, kaymakamlıklarını bu konuda hassasiyetle davranmaları için yoğun çaba içerisinde olduklarını belirtti. Bütün çalışmalara rağmen bu yapılaşmaların önüne geçilemediğini anlatan Dündar şöyle konuştu:

DERE YATAKLARINDAKİ YAPILAŞMA TEHLİKELİ 

"Başbakanımızın bir genelgesi yayınlandı. Özellikle dere yataklarının açık tutulması, yapılaşmaya izin verilmemesi ve gelecek taşkınlara çok rahat geçişine imkan verilecek bir şekilde gerekli önlemler alınması konusunda bir genelge söz konusuydu. Bunu biz valiliklere, kaymakamlıklara ve belediyelerimize gönderdik ve bu konunun takipçisiyiz. Buralar arkadaşlarımızın kontrolü altındadır. Gördüğümüz noktalarda ilgili birimlere gerekli uyarı yazılarını yazıyoruz. 18. madde uygulamasının gerekmesi sebebi zaten bu. Dere yatağının olması gereken alanlar, hazineye ve kamuya ait olması gereken alanlar maalesef geçmiş yıllardan beri süre gelen uygulamalar çerçevesinde yapılaşma söz konusu olmuştur ve bu dereler daralmıştır. Bu tabi beraberinde sıkıntıları da getirmiştir. Gelen suyun akışını sağlayacak dere genişliğini sağlamadığınız vakit su yolunu bulur etrafına zarar verir. Bunun sayısız örnekleri vardır. Dolayısıyla bunu tekrar tecrübe etmenin anlamı yoktur. Bu konuda herkesin duyarlı davranması gerekiyor. Özellikle belediyelerimiz bu konuda çok duyarlı olmalılar. Şehir merkezindeki derelerin açık tutulması, üstünün kapatılmaması ve temiz tutulması gerekiyor. Gelen suların geçtiği dereler olma vasfını muhafaza ettiğimiz sürece hem yaptığımız ıslah çalışmaları neticesinde şehrin görüntüsüne güzellik katacaktır. Hem de suyun zararlarından vatandaşlarımızı ve yapılarımızı korumuş olacağız. Bunun için bunu her toplantımızda gündeme getiriyoruz" ifadelerini kullandı.

ŞEHİR MERKEZİ TAŞKIN SORUNU YAŞAMAMALI 

Van şehir merkezinde ciddi manada bir taşkın sorunu yaşanmaması gerektiğini, yapılaşmayı Van Gölü'ne paralel caddeler halinde oluşturulmasına engel olunmadığı taktirde akışa geçen sular direk Van Gölü'yle buluşacağını ve hiçbir sıkıntıya sebep vermeyeceğini de ifade eden Mahmut Dündar "Maalesef insanımız Van Gölü'ne paralel caddeler oluşturmak suretiyle yapılar arasında tamamen bitişik nizam teşkil etmekte birlikte gelen suları mahalle içlerine hapsetmekte akışını engellemektedir. Drenaj şebekesinin de olmayışından dolayı sıkıntılar yaşanmaktadır." dedi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2009 Cuma 13:05:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?