7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Deriler yine kurban oldu

DERİLER YİNE ACEMİ KASAPLARA KURBAN OLDU

Kurban Bayramı öncesi günlerce yapılan uyarılara rağmen kurban derilerinde değeri düşüren kesikler büyük oranda bu yıl da yaşanırken, Van'daki kurban derilerinin yarısına yakın bir bölümünün bu yüzden değerinin çok altında büyük fabrikalara satılabildiği belirtiliyor.

Acemi kasaplar kurbanları keserken kendilerini yaraladıkları gibi hayvanların derilerini de yaralayarak ülke ekonomisine büyük bir zarar vermeyi sürdürüyor. Her yıl haberlere konu olan derilerin standartlara uygun soyulması sorunu bu yıl da yaşandı. Kesilen her iki hayvandan birinin derisinde az veya çok kesikler oluşurken, bu durumun şehir ve ülke ekonomisine büyük zarar verdiği belirtiliyor. Vatandaşın yanı sıra alıcıların fabrika satış fiyatını olumsuz etkileyen bu durumun, usta kasaplara ücret vermek istemeyen ve bu işi acemice yapmaya çalışanların sebep olduğu bildirildi.

Van'da daha önce 40'a yakın deri ticareti yapan esnafın sayısı, son yıllarda bir elin parmakları kadar azaldığını anlatan Mehmet Pek, bu işi sürdürenlerin artık kar etmediğini anlattı. Bu duruma hayvancılığın azalması, kötü deriler ve büyük fabrikalara mal verip paralarını almadıkları için zarar edenlerin ayrılmasının sebep olduğunu anlatan Pek, "Van'da bu işi yapanların sayısı 3-5 kişi kadar. Van'da, Kurban Bayramı dışında da derilerin düzensiz soyulması yüzünden pek para etmiyor. Zaten bayramlarda yıllardır yaşanan sıkıntılar hala devam ediyor. Benim aldığım derilerin yarısından daha azında ancak kesik izi yok. Bunun bütün il geneline yaygınlaştırılabiliriz. Büyük paralar verip kurbanlık hayvanlar alan vatandaşların, birkaç liraya kıymayıp işi acemilere teslim edince ne yazık ki deriler sağlıklı olarak yüzülmüyor ve bize hep kesik geliyor” dedi.

Mehmet Pek, Van'daki kurban derilerinin yüzde 90'ının Kızılay ve hayır kurumları tarafından toplandığını, çok az bir kısmının vatandaşlar tarafından kendilerine satıldığını da anlatarak, "Biz derileri sadece tuzlayıp büyük fabrikalar bulunan Ankara, Bolu ve Gerede gibi yerlere götürüp satıyoruz. Bu yıl sığır derilerinin kilosunu 1 lira 70 kuruşa, keçi ve koyun derilerinin tanesini de 5 liraya satın alıyoruz. Tabii ki sağlam deri ile kesiği olan derilere aynı parayı vermiyoruz. Bu tip deriler hem sahiplerini, hem bize ve hem de ülke ekonomisine zarar. Biraz daha dikkatle bu sorun giderilebilir. Daha önceki bayramlardan sonra 10-15 ton deri toplarken, bu bayram sonrası bunun yarısını bile toplayamayacağımız gözüküyor. Hem kurban kesenler az, hem de derilerin çoğu hayır kurumlarına gidiyor” şeklinde konuştu.

DERİLER YİNE ACEMİ KASAPLARA KURBAN OLDU
DERİLER YİNE ACEMİ KASAPLARA KURBAN OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2010 Cumartesi 16:52:04
Güncelleme :20 Kasım 2010 Cumartesi 21:47:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?