5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Devlet Bakanı Yılmaz Van'da

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, gündemdeki demokratik açılım paketini değerlendirerek, "Bu meseleye mutlaka çok boyutlu yaklaşmak gerekir. En önemli boyutlarından biri de ekonomidir" dedi.


Bazı gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Ferit Melen Havaalanı'nda Van Vali Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu, Gülşen Orhan ve partililer tarafından karşılandı. Partililerle tek tek tokalaşan Bakan Yılmaz, daha sonra Van Valiliği'ne geçti. Burada polis merasim mangasını selamlayan Yılmaz, valilik makamına gitti.

Van'a gelişi hakkında basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulunan Bakan Yılmaz, Doğu Anadolu Projesi (DAP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), gibi bölgesel programlardan ve Devlet Planlama Teşkilatı'ndan sorumlu bakan olarak Van'a ayrı bir önem atfettiğini söyledi. Bakan Yılmaz, özellikle Van'ın Doğu Anadolu Bölgesi'nin cazibe merkezi olan illerden biri olduğunu kaydederek, "Van; tabiat, tarih, kültür ve köklü bir geçmişe sahip bir ilimiz. Bir taraftan da geleceğe dönük önemli potansiyeli olan bir ilimiz.

Van'ın ileride sadece kendisi için değil, bütün bölge için önemli gelişmeler sağlayacak bir il olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda zaten DAP ile ilgili çalışmalarımız yürüyor. Bir yandan da biliyorsunuz yeni kalkınma ajansları kuruluyor. Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerimizi kapsayan bölge içerisinde bir kalkınma ajansı kurduk. Geçmişte zaten bazı bölgesel programlar uygulanmıştı. Van ilimizin o denemde çok iyi bir performans gösterdiğini biliyoruz. Projecilik alanında önemli bir kapasite oluşturduğunu biliyoruz" dedi.


Bir basın mensubunun, "Yatırımların demokratik açılım ile aynı döneme gelmesi tesadüf mü?" şeklindeki sorusuna Bakan Yılmaz, "Bu, çok önceden başlamış bir çalışmadır. GAP ve DAP gibi bölgesel programlarımız çok önceden başlamış. Biz hükümet programımızda da başından beri önem ve öncelik atfettiğimizi söylüyoruz. Diğer taraftan demokratik açılım konusunda elbette bir ekonomik boyutu olduğu hiçbir şekilde inkar edilemez. Biz öteden beri bu meseleye mutlaka çok boyutlu yaklaşmak gerektiğini söylüyoruz.


Bunun sosyal, kültürel, siyasal, psikolojik, diplomatik birçok boyutu var. Ama tabii ki en önemli boyutlarından bir tanesi de ekonomik boyuttur. Yani bu bölgedeki geri kalmışlık sorunu eğitim, sağlık ve altyapısıyla ele alınmalıdır. Ekonomik gelişme oldukça huzur ve güvenin de pekiştiğini görüyoruz. Huzur ve güvenin aratmasıyla ekonomik gelişmeyi tetikleyecektir. Bu anlamda elbette ki ekonomik çabalar bu sürece destek olacak. Fakat ondan bağımsız bir şekilde de dediğim gibi bizim her zaman bölgesel gelişme
meselesi önem ve öncelik verdiğimiz konular arasında" şeklinde konuştu.


"Bölgenin bir milletvekili olarak bu çalışmalardan umutlu musunuz?" şeklindeki başka bir soruya ise Bakan Yılmaz, "Elbette umutluyum. Özellikle yaşanan sıkıntı ve sorunların acısını en fazla bu bölgede yaşayan insanlar çekti. Biz yaşayarak gördük, biliyoruz. Dolayısıyla bugün ben halkımızdan ve insanımızdan iyi bir umut ve güven görüyorum. İnşallah hep birlikte çok sorumlu ve yapıcı davranarak bu süreci devam ettirip Türkiye ve bu yörelerimizi çok daha iyi bir geleceğe taşımak, hepimizin sorumluluğudur"
dedi

İha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2009 Cuma 14:58:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?