2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Dil Bayramı kutlandı

Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, Türk milletinin özünün dilinde yattığını, Türkçe'nin Türk Milleti için kutsal bir hazine olduğunu söyledi. 

26 Eylül 'Dil Bayramı' nedeniyle bir açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, Türkçe'nin önemine dikkat çekti. Selçuklular döneminde yüzyıllar boyunca Türkçe yerine Farsça'nın, Osmanlı Devleti döneminde de Osmanlıca'nın kullanıldığını belirten Yıldız, buna rağmen Türkçe'nin sürekli olarak gelişerek her dönem kullanıldığını ifade etti. Yıldız, her tarafın İngilizce yazan tabelalarla dolmasından yakınarak, "Yabancı dile karşı değiliz ancak eğitimine ve günlük yaşamda bu kadar kullanılmasına karşıyız. Çünkü bu dilimizi zayıflatır, asimile eder" dedi. 

Dünya'da Türkçe konuşan toplum ve insan sayısının sürekli artmakta olduğunu belirten Yıldız, "Farklı toplumlardan bireylerin Türkçe ile ilgileri her geçen gün çoğalmakta iken, Türkiye'de Türkçeye olan ilgi ise olduğu yerde saymaktadır. Doğru, arı, anlaşılabilir Türkçe sözcükleri kullanmayı halkımıza benimsetmemiz gerekir. Günümüzde, milli yapıları bir bir çözme gayesinde olan batı odaklı emperyalist kültür yayılmacılığı öncelikli olarak dilimize sızmış ve yozlaştırma politikası gütmüştür. Bu tehlikeler karşısında, Türk Dil Bayramı'nı tecrübe ettiğimiz bu günlerde Türkçemize sahip çıkmak konusunda hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. Aksi takdirde nesiller arasındaki kültürel devamlılığın ve iletişimin kopması, milli hassasiyetlerin yitirilmesi, vatanın birlik ve dirliğinin sekteye uğraması kaçınılmaz sonuçlardandır" şeklinde konuştu. 

Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, Dil Bayramı'nın 1932 yılından beri kutlanıldığına dikkat çekerek, bu konuda tüm kesimlerin daha duyarlı davranmalarını istedi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 11:54:40
Güncelleme :27 Eylül 2008 Cumartesi 12:05:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?