5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Diyanet Sen'den internet uyarısı

DİYANET SEN VAN ŞUBESİ'NDEN İNTERNET UYARISI

Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, olumsuz internet bağımlılığının milleti ayakta tutan en güçlü bağ olan manevi değerleri olumsuz yönde etkilediğini, teknoloji alanda yaşanan hızlı gelişmeye itirazları olmamasına rağmen, çocuk ve gençlerin büyük bir kısmının interneti doğru kullanmamasından dolayı büyük sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Nurullah Arvas, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve uluslararası kuruluşların verileri baz alınarak hazırlanan rapora göre, Türkiye'de internet kullanan 24 milyon kişi olduğunu belirtti. Bu internet kullanıcılarının yaklaşık 21 milyonunun günde bir defa mutlaka internete girdiğini, yüzde 86'sınin her gün, yüzde 13'ü haftada birkaç kez, geriye kalan yüzde 1'inin ise nadiren internet kullandığını ifade etti. Kullanıcıların yüzde 22'sinin 12 ile 17 yaş arasındaki çocukların oluşturduğunu anlatan Arvas "Günün 2 saatini internet başında geçiren çocukların yüzde 80'den fazlası sosyal ağlara üye olmuş durumda. Günün 2 saatini internete ayıran çocuklar, en uzun zamanı sosyal ağlarda geçiriyor. İnterneti kullanan çocukların yüzde 66'sı günde en az bir kere sosyal ağları kullanıyor. Güvenli internet ve sosyal ağ kullanımı konusunda çocukların bilgisiz olduğunu da ortaya koyan rapora göre, çocukların ortalama yüzde 30'u ev adreslerinden, telefon numaralarına kadar tüm bilgilerini herkesle paylaşıyor. Hiç tanımadıkları kişilerle arkadaş olanlar ise yüzde 65 oranında. Çocukların sadece yüzde 0.4'ü ders ve bir şeyler öğrenmek için sosyal ağları kullanırken, arkadaşlarıyla ilişki kurmak için girenlerin oranı yüzde 83.6 civarında. Araştırmada 'havalı görünmek' ve 'özel hayatımı paylaşmak için' girdiğini belirten çocukların oranlarının da toplamı yüzde 13 olduğu belirtiliyor" dedi.

GAYRİ AHLAKİ SİTE ORANI YÜZDE 15

Araştırmada internet sitelerinin yüzde 15'inin ahlaki bir zaaf içinde olduğu, yaklaşık yüzde 12'sinin ise sakıncalı içerikli olduğunun ifade edildiğini anlatan Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İstatistiklere göre, arama motorlarında gayri ahlaki ve sakıncalı içerik arayanların oranı ise yüzde 60'lara ulaşmış durumda. Ahlak dışı içeriklerin bulunduğu web sitelerinin çoğu ABD bağlantılı ve sitelerin kazancı 5 milyar doları geçiyor. Bu sitelerin sayılarının 200 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. İnternet kullanımın her geçen gün arttığına vurgu yapılan araştırmada, şu anda internet kullanıcısı sayısının dünyada 2 milyara ulaştığı da ifade ediliyor."

TOPLUM HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Milleti ayakta tutan en güçlü bağ manevi değerlerimizdir. Olumsuz internet bağımlılığı ise manevi hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Teknoloji alanda yaşanan hızlı gelişmeye itirazımız olamaz. Ancak çocuk ve gençlerimizin büyük bir kısmının interneti doğru kullanmamasından dolayı büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. İnternet beklenilenden çok daha hızlı yayılmış ve tedbir alamadığımız için toplumumuzu hazırlıksız yakalamıştır. Çocukların şiddet eğiliminin artması, kötü alışkanlıklara küçük yaşta başlanılması, boşanma oranlarının yükselmesi, ahlaki erozyonun genişlemesi ve kişinin sosyal hayatının bozulmasının başlıca nedenlerinden birinin yanlış internet kullanımı olduğu şüphesizdir. Bu yüzden çocuklarımızı interneti din, eğitim, spor, kültür sanat gibi yararlı bilgiler alanında kullanmaya özendirmemiz ve olumsuzluklar için tedbir almamız zorunludur.

BU UYARILARA DİKKAT

Günümüzde 24 milyondan fazla çocuk korumasızca Internet'te saatlerce sörf yapmaktadır. Çocukların dünyayı keşfetmeleri için interneti kullanmaları gerekirken, farklı kulvarlara sürüklendikleri aşikardır. İnternette çocuk güvenliği sağlanmalı, çocukların interneti kullanmalarına yardımcı olmak için devlet devreye girmeli, aileler ise ister evde olsun ister internet kafede olsun çocuklarımızı bekleyen büyük tehlikelere karşı kalkan olmalıdır. Aileler çocuklarının günlük bilgisayar kullanım süresini ayarlamalı, sosyal ağlara ayırdıkları zamanı kısıtlamalıdırlar. İnternet başında çocukların davranışı izlenmeli, onlara bilgisayar dışında zaman geçirebilecekleri alanlar meydana getirilmelidir."

İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2011 Perşembe 15:29:02
Güncelleme :24 Mart 2011 Perşembe 16:30:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?