5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Doğalgaz abone sayısı 300

Van Doğal Gaz Anonim Şirketi İşletme Müdürü Osman Tuna, kentte doğalgaz kullanımının giderek yaygınlaştığını belirterek, 300 aboneye ulaştıklarını söyledi.

Konu ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Tuna, bir kısım vatandaş tarafından doğalgazın pahalı olduğuna yönelik eleştirilerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığını kaydetti.

Tuna, 5 kişilik bir ailenin tüp kullanan ailelere nazaran ısınmada mutfakta ve banyoda doğalgaz kullanması durumunda yıllık bin 300 TL kadar tasarruf etmiş olacağını belirterek, "Doğalgaz ekonomik açıdan çok avantajlı. Artık birçok ilde insanlarımız doğalgazı tercih ediyor ve yüzde 80 civarında tasarruf sağlıyor" dedi.

İşletme Müdürü Osman Tuna, doğalgazın çevreci, temiz bir yakıt olduğunu bunun da insan sağlığı için çok önemli olduğunu da ifade ederek, "İkinci bir avantajı hava kirliliğine engel teşkil ediyor olması. Van Türkiye'nin kışın hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı illerin başında geliyor. Bunun nedeni ısınmada kömür kullanılması. Kömür, havada bulunan kükürt ve karbonmonoksit oranını artırıyor. Bunun da özellikle solunum yolu hastalıkları ile ilgili insan sağlığına ciddi zararları söz konusu. Özellikle yaşlılar ve çocukların bünyelerini dışarıya çıkamayacak derecede etkiliyor. Van'da doğalgazın yaygınlaşması ve hava kirliliğinin azaltılması için gerek sivil toplum kuruluşları gerekse de resmi makamlardan destek bekliyoruz. Komşu illerde örneğin Elazığ, Malatya gibi birçok ilde 'Çevre İl Kurulları' doğalgazın geçtiği yerlerde kullanımın zorunlu olması yönünde kararlar aldı. Bu hava kirliliğinin engellenmesi adına önemli kararlar. Biz de Van'da bu yönde bir karar alınması için Valilik ile görüşmeler yapacağız" şeklinde konuştu.

Osman Tuna, Van'da son 1,5 yılda 7 bin konutun önünden geçecek şekilde doğalgaz dağıtım şebekesi imal ettiklerini kaydetti. Van'da abone sayısının 300'e yükseldiğini anlatan Tuna "Halilağa, Vali Mithat Bey ve Ali Paşa mahallelerinde doğalgaz var. Resmi kamu kurum ve kuruluşları ile Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan birçok otel ve lokantadan da yoğun talep alıyoruz. Bu yıl Cumhuriyet Caddesi, Bahçıvan ile Selimbey mahallelerinin bir kısmına şebekemizi imal edeceğiz. Bu ay önceki aylara nazaran abonemiz sayısında yüzde 200 civarında artış oldu. Hedefimiz 8 yıl içinde 60 bin aboneye ulaşmak ve şebekenin genel imalatını da 2012'de bitirmektir" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 10:56:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?