2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Doğalgaz rahatlığı

Van'da kullanılmaya başlanan doğalgazın ilk abonesi olan ev sahibi Abdulvahap Cingöz, her türlü sıkıntı ve sorundan kurtulduklarını ifade ederek kömür ve tüpün hiç bir zaman doğalgazın yerini tutamayacağını söyledi.


Van'da 1,5 yıl süren doğalgaz çalışmalarının ardından Alipaşa Mahallesi Toroman Sokak Dede Efendi Çıkmaz Sokak'ta bulunan müstakil eve düzenlenen törenle doğalgaz verilmişti. Evinde doğalgaz kullanımıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Abdulvahap Cingöz, doğalgazdan önce dubleks olan evini 5 ton kömürle ısıttığını belirtti. Bunun maliyetinin çok fazla olduğunu ifade eden Cingöz, kömürle ısınmak için ayrıca çok fazla uğraş verdiklerini kaydetti. Kömüre her ay dolar bazında belirli bir ücret ödediğini anlatan Cingöz, "Gelecek olan ilk ayın faturasını 350 YTL olarak bekliyorum. Fakat VANDAŞ yetkilileri ise evimin izolasyonlu olmasından dolayı bu kadar bile gelmeyeceğini dile getiriyorlar. Öncelikle doğalgaz hem doğaya hem de sağlımıza büyük faydalar sunuyor. Rahat ve konforlu olduğu gibi depolama gibi bir problemi bulunmuyor. Daha önceleri kömürü paketleme ve taşıma işiyle uğraşıyor, tüp bittiğinde yenisini istiyorduk. Ama şimdi ise kombinin düğmesine basarak evimizin dört bir tarafını ısıttığımız gibi yemeklerimizi ve sıcak suyumuzu rahatlıkla alabiliyoruz. Gazdan, tüpten, kömürden onun temizliğinden tamamen kurtulduk. Ben tatile gittiğim vakitler de kömürün parasını ödüyordum. Ama bundan sonra gittiğimde doğalgazı kullanmayacağım için her hangi bir ücret ödemeyeceğim" dedi.
Van'ın hava kirliliği konusunda Türkiye'de 7'nci sırada olduğunu da sözlerine ekleyen Abdulvahap Cingöz şöyle konuştu;
"Doğalgaz ilimizin dört bir tarafında kullanılırsa hava kirliliği azalabileceği gibi sağlık açısından da rahata kavuşmuş olacağız. Kış aylarında Erek Dağı başta olmak üzere yüksek tepelere çıktığımızda yakılan kömürden dolayı havada tamamen siyahlaşmış bir görüntü bulunuyor şehrin üzerinde. Bunun hepimize ne kadar zarar verdiğinin farkında değiliz. Onun için imkanı olan her vatandaşın doğalgazdan yararlanması gerekiyor. Ben doğalgaz gelecek diye evimi yıkıp yeniden yaptım. İzolasyonunu tamamlayarak evimi ona göre düzenledim. Zaten izolasyonlu olan evin kullanacağı doğalgaz maliyeti de az olur. Fakat evin izolasyonu yoksa ve kötü tesisat da doğalgaza uygun değilse fatura da fazla gelir. Alınacak olan yoğuşmalı kombi de çok önemli. Ben en üst seviyedekini aldım. Bu da gazın kullanımında büyük etkendir."
Öte yandan VANDAŞ yetkilileri, doğalgaz kullanımı için talepten bulunan vatandaşların sayısının her geçen gün arttığını ifade ederek, bu sayının 100'ü geçtiğini belirttiler. Projesi kabul edilen ev sahiplerinin hemen gaz kullanımına geçtiğini ifade eden yetkililer, bu sayının ise 35 olduğunu kaydettiler.

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 15:27:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?