3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Doğar 2. kez hakim karşısında

Van'da 22 Mart 2008 günü çıkan ve 2 kişinin ölümü ile sonuçlanan Nevruz olayları sonrası tutuklanarak hakkında Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 200 yıl ağır hapis cezası ile dava açılan eski Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar, ikinci kez hakim karşısına çıktı. 

Sabah saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilen eski DTP Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar, binanın ön tarafında yaklaşık 4 yıldır hiç kullanılmayan kapıdan içeri alındı. 

Nevruz kutlamalarından dolayı hakkında, "PKK/KONGRA-GEL terör örgütü üyesi olmak, terör örgütü faaliyeti çerçevesinde suç işlemeye teşvik, terör örgütü faaliyeti çerçevesinde kamu görevlisine direnme, mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, kasten ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçlarına azmettirmek" suçlarından hakkında 200 yıl ağır hapis cezası ile dava açılan Doğar'ı, Van Baro Başkanı Ayhan Çubuk'un da bulunduğu 10 avukat savundu. 

Mustafa Başer'in başkanlığındaki mahkemede yapılan kimlik tespitinin ardından DTP Van milletvekili Özdal Üçer tanık olarak dinlendi. "Yüce mahkemenizi saygılarımla selamlıyorum ve adaletin tecelli edeceğine inancım tamdır" diyerek sözlerine başlayan Üçer, olay gününde yaşananları anlattı. Olayların resmi makamların sorumsuzluğu neticesinde çıktığını iddia eden Üçer, polislerin göstericilere müdahale etmesini ise adeta bir savaş ortamı şeklinde anlattı. Üçer, "Panzerler birçok kişiye zarar verdi. 

Polisler, bildiğim kadarıyla mevzuata aykırı siyaha boyanmış kalas coplarla kadın ve çocuklara vuruyorlardı. Her taraftan silah sesleri ve mermiler havada uçuşuyordu. Benim bulunduğum yere de 3 tane gaz bombası düştü" ifadelerini kullandı.
Dinlenen DTP'li Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Gücihan Şimşek ise olayın sürecini anlatarak, "Şiddeti uygulayan güvenlik güçleridir. Aslında yargılanması gerekenler bunlardır" iddiasında bulundu. 

Son olarak tanık sıfatıyla dinlenen Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Doğar'ın talebi üzerine kutlamalara 22 Mart günü izin verilmesi için Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Van Valisi Özdemir Çakacak ile yaptığı telefon görüşmeleri hakkında bilgi verdi.


Avukatların yaptığı savunmanın ardından duruşmaya 10 dakika ara veren mahkeme heyeti, Doğar'ın üzerine atılı suçların vasfı ve mahiyeti ile mevcut delilerin durumu, kaçma şüphesi nedenleriyle tutukluluk haline oy birliği ile karar verirken, duruşmayı 21 Kasım 2008 gününe erteledi. 

Duruşmayı, Doğar'ın ailesinin yanı sıra 22 Mart günü izinsiz yapılmak istenen Nevruz kutlamaları esnasında çıkan olaylarda Van'da bulunanların da aralarında olduğu 10 kişilik İtalyan gurup takip etti.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 16:59:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HALİS HAKAN IP: 80.240.60.xxx Tarih : 18.10.2008 10:26:50

Abdurrahman DOĞAR'a yapılan suçlamalar asılsızdır.bütün dünya bunu biliyor.o günü herkes izledi.valinin ve Hüseyin çelik sorumsuzlukları başkalarına maletmeleri çok ayıp.