3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Donmaktan son anda kurtuldular

Çaldıran ilçesinde taşımalı eğitim ile gittikleri ilköğretim okulunun kar tatiline girmesinin ardından yaya olarak köylerine dönmeye çalışan 9 öğrenciden 2'si donmak üzereyken köylüler tarafından bulunarak hastaneye kaldırıldı.

Edinilen bilgiye göre Çaldıran ilçesi Çayırlı köyünde ikamet eden ve taşımalı eğitim ile Kilimli Köyü İlköğretim Okulu'nda okuyan 9 öğrenci, önceki gün sabah saatlerinde okullarına gitti. Kar yağışı ve olumsuz hava koşulları yüzünden okulları tatil olan öğrenciler, geceyi Kilimli köyündeki evlerde geçirdi. Ertesi sabah tekrar okula giden çocuklar yine tatil olduğunu öğrenince köylerinin yolunu tuttu. Kilimli ile Çayırlı köyü arasındaki 4 kilometrelik yolda ilerleyerek evlerine gitmeye çalışan 9 öğrenci yolda fırtınaya yakalanarak donma tehlikesi ile karşılaştı. Köylüler öğrencilerinin yola koyulduğu haberini aldıktan sonra güzergahta arama çalışmaları başlattı. Fırtınaya yakalanarak el ve ayaklarını hissetmeyen öğrenciler son anda köylüler tarafından fark edilerek sırtlarında köye taşındı. Öğrencilerden durumu ağır olan 12 yaşındaki 6. sınıf öğrencisi Halit ve aynı sınıfta okuyan amcasının kızı Türkan Yalçınkaya Muradiye Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak yapılan ilk tedavinin ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Araştırma Hastanesi Ortopedi Servisi'nde müşahede altına alınan öğrencilerin durumlarının iyi olduğu ve bir kaç gün sonra taburcu edileceği belirtildi.

Öğrencileri tedavi altına alan Ortopedi Servisi doktorlarından Mehmet Ata Gökalp, hastaların el ve ayaklarında donma tespit edildiğini söyledi. Dr. Gökalp, "Hastalar gece saat 22.00 sıralarında bize geldi. Tedavi altına aldığımız hastaların el ve ayaklarında birinci derecede donma tespit edildi. Gereken tedaviyi veriyoruz. Özellikle kan dolaşımını arttırıcı ilaçlar veriyoruz. Öğrencilerin durumları şuan iyi. Bir kaç gün takip ettikten sonra taburcu edeceğiz" dedi.

Donmaktan son anda kurtulduklarını belirten Halit ve Türkan Yalçınkaya, köye dönerken fırtınaya yakalandıklarını ve donmak üzereyken köylüler tarafından bulunduklarını söyledi. Halit Yalçınkaya, "Okula gittiğimizde kar yağdığı için tatil olmuştu. O gün köydeki evlerde kaldık. İkinci gün köyümüze dönerken yolda tipi ve fırtınaya yakalandık. 9 arkadaş kendi köyümüze gidiyorduk. Fırtınada ikimiz yürüyemez hale geldik. Köylüler gelerek bizi sırtlarına alıp götürdü. Köylülerimiz 5 dakika geç gelseydi donarak ölecektik" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 16:01:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?