3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

DTP il başkanı hakim karşısına çıkacak

Van'da 22 Mart 2008 günü çıkan ve 2 kişinin ölümü ile sonuçlanan Nevruz olayları sonrası tutuklanan ve Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakkında 200 yıl ağır hapis cezası ile dava açılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar, yarın ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Olaylarda hayatını kaybeden Zeki Erinç ve Ramazan Dal'ın da ölümünden sorumlu tutulan Doğar, "PKK/KONGRA-GEL terör örgütü üyesi olmak", "terör örgütü faaliyeti çerçevesinde suç işlemeye teşvik", "terör örgütü faaliyeti çerçevesinde kamu görevlisine direnme, mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, kasten ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçlarına azmettirmek" suçlarından 5237 Sayılı TCK'nın 314/2. maddesi, 3713 Sayılı Yasa'nın 4. maddesi yollamasıyla 5237 Sayılı TCK'nin 214/1. maddesi, 3723 Sayılı Yasa'nın 4. maddesi ve 5237 Sayılı TCK'nin 214/3. maddesi yollamasıyla 5237 Sayılı TCK'nin 265/1-3-4 maddelerinden yargılanacak.

DTP Van milletvekili Fatma Kurtulan'ın tanık olarak dinleneceğini ifade eden Doğar'ın avukatlarından Zeki Yüksel, iddianamenin detaylı bir araştırma sonucu hazırlanmadığını iddia etti. Van'da Nevruz kutlamalarına izin verilmesi durumunda birkaç münferit olayın dışında üzücü büyük bir olayın yaşanmadığını dile getiren Yüksel, yapacakları savunmada mahkeme heyetine daha çok idarenin izin vermemesi konusundaki tasavvurunun olaylara sebebiyet verdiğini dile getireceklerini kaydetti. Abdurrahman Doğar'ın olayların yaşanmaması için çaba gösterdiğini belirtip kolluk kuvvetlerinin kullandığı aşırı güç üzerinde yoğunlaşacaklarını vurgulayan Yüksel, "Doğar'ın 22 Mart günü giydiği kıyafetler yöre insanı tarafından kullanılan kıyafetler olmasına rağmen bunun yasa dışı örgüt kıyafetleri olarak nitelendirilmesi aşikardır" ifadelerini kullandı.

Avukat Zeki Yüksel, halen 12'si tutuklu 114 müştekinin dinlenmesi için mahkeme tarafından davetiye gönderildiğini, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, DTP'li Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Gülcihan Şimşek ve DTP Van milletvekili Özdal Üçer'in bir sonraki celsede tanık olarak dinlenmesi için mahkeme heyetine talepte bulunacaklarını vurguladı.

Bu arada, DTP İl Yöneticisi Elif Talay tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, yarın yapılacak duruşmaya halkın duyarlılık göstermesi istendi. Açıklamada, yaşanan Nevruz süreci anlatılarak, "İl Başkanımız Abdurrahman Doğar'ın yapılacak olan mahkemesine tüm halkımızın duyarlılık göstererek partisine ve Nevruz'da yaşamını yitiren vatandaşlarımızın anısına sahip çıkıp katılım sağlamalarını istiyoruz" denildi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 16:40:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?