3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

DTP il başkanına 200 yıl hapis istemi

Van'da 22 Mart 2008 günü çıkan ve 2 kişinin ölümü ile sonuçlanan olayların ardından tutuklanan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) halen Van F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan İl Başkanı Abdurrahman Doğar hakkında 200 yıl ağır hapis istemiyle Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Çıkan olayları soruşturan Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman tarafından hazırlanan iddianame, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilerek dava açıldı.

Çıkan olaylarda hayatını kaybeden Zeki Erinç ve Ramazan Dal'ın da ölümünden de sorumlu tutulan Doğar'ın, kutlama öncesi yaptığı basın açıklamalarına iddianamede geniş yer veren C.Savcısı Kocaman, Doğar'ı, 'PKK/KONGRA-GEL terör örgütü üyesi olmak', 'Terör örgütü faaliyeti çerçevesinde suç işlemeye teşvik', 'Terör örgütü faaliyeti çerçevesinde, kamu görevlisine direnme, mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme ve kasten ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçlarına azmettirmek' suçlarından cezalandırılmasını istendi. Doğar'ın, 'Nevruz'a herkes ulusal kıyafetiyle katılacak. Nevruz, her şeyden önce bizim anladığımız kadarıyla zulümlere, baskılara, işkenceye ve haksızlıklara karşı bir başkaldırı olarak tarihe geçti. Bu yıl Nevruz'a katılacak herkes Kürtçe konuşacak. Nevruz Kürt orijinli, Kürt motifli olacak. Kürt sorununu güvenlik önlemleri ile çözmek isteyenlere artık yeter diyeceğiz. Nevruz'un bütün ruhu Kürtçe olacaktır' sözlerine de iddianamede yer veren C.Savcısı Kocaman, olay günü DTP Van İl Başkanlığı'nın önünde toplanan kalabalığın attığı sloganları da tek tek belirtti.

Parti binası içerisinden PKK KONGRA-GEL terör örgütünün sözde bayrağı ve elebaşısı Abdullah Öcalan'ın posterlerinin dışarıda bulunan kalabalığa dağıtıldığı ifade edilen iddianamede, kalabalığın güvenlik görevlilerine atmak üzere çeşitli yerlerden taş toplandığı ve grup içerisinde taşların dağıtıldığı kaydedildi.

DTP Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar, 5237 Sayılı TCK'nun 314/2. maddesi, 3713 Sayılı Yasa'nın 4. maddesi yollamasıyla, 5237 Sayılı TCK'nun 214/1. maddesi, 3723 Sayılı Yasa'nın 4. maddesi ve 5237 Sayılı TCK'nun 214/3. maddesi yollamasıyla 5237 Sayılı TCK'nun 265/1-3-4 maddelerinden yargılanmak üzere 26 Temmuz 2008 günü hakim karşısına çıkacak.

Doğar ile birlikte çıkan olayların ardından gözaltına alınan ve halen 12'si tutuklu 114 göstericinin de yargılanacağı kaydedildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamenin Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildiği belirten Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı, sanıkların yargılanmasına başlandığını ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 16:48:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?