5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

DTP operasyona tepkili

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van Milletvekili Özdal Üçer, DTP yöneticilerinin gözaltına alınmasına Kürt halkının tahammül etmesini beklemenin gaflet olacağını belirterek, "Bu gafletten başta Başbakan olmak üzere Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Hükümeti'nin bir an evvel uyanmasını diliyoruz" dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dün DTP yöneticileri yönelik 12 ilde eş zamanlı düzenlediği operasyon, Van'da düzenlenen bir basın açıklamasıyla protesto edildi. DTP Van İl Başkanlığı'nda toplanan ve aralarında DTP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, DTP Van İl Başkanı Selim Ertaş, DTP'li il genel ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 200 kişilik grup sesiz bir şekilde yürüyerek Sanat Sokağı'na geldi. Burada bir
dakika saygı duruşunda bulunan kalabalığın adına DTP Van İl Başkanı Selim Ertaş bir açıklama yaptı.

Daha sonra mikrofonu eline alan DTP Van Milletvekili Özdal Üçer, kalabalığa hitap etti. Demokratik bir Türkiye'nin ancak Kürtlerin özgür olmasıyla mümkün olacağını belirten Üçer, yılların sorunu olan Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir yöntemle çözme sorumluluğu olan hükümetin halkın bu taleplerini görmezden gelerek şiddet, baskı ve imhayı esas alan tutumunu kınadıklarını kaydetti. Geçen haftalarda sonuçları açıklanan yerel seçimlerde Kürt halkının barışa, özgürlüğe ve demokrasiye olan duyarlılığını, taleplerini sandıkta dile getirdiği belirten Üçer, "Buna tahammül edemeyen, yenikliğinin ezikliğiyle saldırganlaşan AK Parti Hükümeti Kürt sorununu çözme sorumluluğu yerine baskıyı, sindirmeyi dayatmıştır" dedi.

29 Mart Yerel Seçimleri'nden önce alınan eylemsizlik kararını önemsediğini dile getiren Üçer, seçim sonuçlarından sonra ise 1 Haziran'a kadar Türkiye'de demokratik bir çözüm, onurlu bir barışın tesisi için eylemsizlik sürecinin uzatılmasının umut verici bulduklarını söyledi. 7 yaşındaki çocuğun dahi Kürt sorunun çözüm projelerini bildiğini kaydeden Üçer, "Dağdaki gerillaları sosyal yaşama entegre edecek, sosyal yaşama kavuşturacak bir proje yerine AK Parti Hükümeti baskı altındaki yargı mekanizmasıyla legal tamamıyla yasal ve en az Başbakan Erdoğan kadar yasal olan ve siyaseti yürüten yöneticilerimizi gözaltına almıştır. Buna Kürt halkının tahammül etmesini beklemek gaflet olur. Bu gaflete başta Başbakan olmak üzere AK Parti Hükümeti'nin bir an evvelce uyanmasını diliyoruz. Bunun yanında tüm Kürtleri demokrasiye, barışa, özgürlüğe, halkların kardeşliğine duyarlı tüm halkımızı DTP'ye destek vermeye davet ediyoruz. Arkadaşlarımız serbest bırakılıncaya kadar bu halk en demokratik, meşru hakkı olan protestoları sergileyecektir. Gerekirse milyonlarca halkla birlikte bizler, herkes en demokratik hakkımız olan siyasal örgütlenme mücadelesinde baskıya uğrayan arkadaşlarımıza destek vermek için günlerce sokaklarda bekleyeceğiz. Oturma eylemleri yapacağız ve bu anlamda tüm halkımız DTP'ye destek vermeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Üçer'in yaptığı konuşmanın ardında sık sık 'Baskılar bizi yıldıramaz' şeklinde sloganlar atan kalabalık tekrar yürüyerek DTP Van İl Başkanlığı önüne gitti. Kalabalık daha sonra sessiz bir şekilde dağılırken, sabahın erken saatlerinden itibaren cadde ve sokaklarda güvenlik tedbirleri alan polis ekipleri de sorumluluk bölgelerine gittiler.

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 18:45:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?