3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

DTP'den Nevruz tehdidi!

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar, valilik tarafından izin verilmemesine rağmen Nevruz'u yarın kutlayacaklarını söyledi.

DTP Van İl Başkanlığı binasında basın açıklaması yapan Abdurrahman Doğar, bütün kısıtlamalara rağmen Nevruz'u kutlayacaklarını ifade etti. Doğar, "Nevruz'un sorunsuz bir şekilde sonuçlanmasını istiyoruz. Nevruz hepimizin bildiği gibi mazlum halkların kardeşlik ve barış duyguları içerisinde her yıl kutladığı bir bayramdır. Ama maalesef her yıl kutlanan bu bayrama bu yıl bütün teknik hazırlıkları yapmamıza rağmen Van Valiliği tarafından izin verilmemiştir. Özellikle Kürt sorununun çözümüne bu kadar yakın olan, yıllardır Kürtler üzerinde uygulanan oyunlar, baskılar ve bu sorunun inkarına yönelik çok yoğun çabaların olduğu bir dönemin iyimser bir havaya dönüştüğü böyle bir zamanda, AK Parti hükümetinin başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Van Valisi Özdemir Çakacak'ın Nevruz gibi insanların kutlaması gereken bir bayramı bu kadar sıkıntı yaratarak kutlamamaya yönelik çabalarını anlamak mümkün değil. Bütün bunlar Nevruz kutlanmayacak anlamına gelmesin. Halk, Nevruz'u en büyük sıkıntıların yaşandığı sıkıyönetim, darbeler döneminde ve olağanüstü hal uygulamalarının yaşandığı ortamda bedenini ortaya koyarak kutlamıştır. Bu halk Nevruz'u kalıcılaştırmak için gencecik bedenlerini geçmiş tarihi dilimler içerisinde kutlamaların engellenmemesi için ateşe atmıştır. Biz bu yıl Nevruz'un çok daha coşkulu, çok daha heyecanı yüksek bir şekilde geçeceğini planlarken ve bunun üzerine yoğunlaşırken, özellikle hiçbir gerekçeye dayatılmadan yarın yapacağımız etkinliğimiz yasaklanmış ve engellenmiştir. Bizler yarın ne pahasına olursa olsun, atalarımızdan, dedelerimizden süre gelen bu bayramı kutlayacağız. Aslında Türkiye için en büyük handikap olan, ayıp olan şey budur. Böylesi geleneksel bayramların izine tabi tutulması bile açıkçası Türkiye için bir ayıptır. Nevruz Bayramı hiçbir izne tabi tutulmadan kutlanmalıdır. Fakat sağduyunun hakim kılınması ve herhangi bir sıkıntının yaşanmaması konusunda bizler tertip komitesi oluşturarak bu günü kutlamak istedik. Bütün yasal prosedürleri yerine getirmemize rağmen gerekçesiz bir şekilde Nevruz'un yasaklanması, asla kutlamayacağımız anlamına gelmiyor. Yarın halkımız Nevruzunu kutlayacaktır. Yarın halkımız bulunduğu her yerde Nevruzu kutlayacaktır. Özellikle DTP İl Teşkilatı örgütü olarak yarın parti binamıza ses düzeni yerleştirip Nevruz'u kutlayacağız. Halkımız yarın Nevruzu kutlamak için parti binamıza gelecek ve burada birlikte kutlayacağız. Fakat halkımız bayramını kutlamaya gelirken hiçbir engellemenin, hiçbir baskının ve caydırıcı bir tutumun devlet tarafından sergilenmemesini talep ediyoruz. Eğer sergilenirse geçmişte Van'da yaşanan deneyimlerin tekrarlanmasını asla arzu etmiyoruz. Bizler barış ve kardeşlik duyguları içinde Nevruz'u kutlarken halkımızla yan yana olacağız" dedi.

Abdurrahman Doğar, kutlamaya izin verilmemesinden dolayı çıkabilecek her türlü olumsuzluğun sorumlularının Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Van Valisi Özdemir Çakacak ve Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez olduğunu iddia etti. Doğar, "Yasakçı zihniyetler şunu çok iyi bilsinler, halkın Nevruz duyguları karşısında oluşturacakları barikatlar asla kutlamaları engellemeyecektir. Bugün Nevruz kutlamalarının engellemesinden başta Van Valisi, AK Parti hükümeti ve bakan olmasına rağmen bu kadar ilgisiz kalan Hüseyin Çelik'i sorumlu tutuyoruz. Halkımıza Nevruz'u kutlayın diyoruz. Bulunduğunuz her alanda, bulunduğunuz her yerde Nevruz coşkusunu ve ateşini ayyuka çıkarmak için ne gerekiyorsa onu yapın. Fakat temennimiz yarın yapacağımız kutlamalarda herhangi bir sıkıntının yaşanmamasıdır. Muhtelif yerlerde halkın kutlayacağı Nevruz'a bizler parti olarak dahil olacağız ve bayramı birlikte kutlayacağız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2008 Cuma 15:33:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?