5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

DTP'liler oturma eylemi yaptı

Demokratik Toplum Partili (DTP) Van'ın Başkale Belediye Başkanı Nazmi Gür, DTP olarak Hükümeti ve onun politikalarını protesto etmek amacıyla bu yıl ki 23 Nisan resmi kutlama törenlerine katılmama kararı aldıklarını belirtti.

Van'da düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına katılmayan DTP'li Van ve ilçe belediye başkanları basın açıklaması yaptı. DTP Van İl Başkanlığı önünde düzenlenen ve DTP Van İl Başkan Vekili Selim Ertaş ile DTP'li bazı il ve belediye meclis üyelerinin de katıldığı basın açıklaması metnini okuyan Başkale Belediye Başkanı İhsan Gür, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın bu yıl da demokrasi ve özgürlüklerin yerleşmediği bir atmosferde kutlandığını kaydetti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) kuruluşu ve halkın iradesinin egemen olduğu bir düzene geçişi ifade eden 23 Nisan'ı her zamankinden daha buruk bir şekilde karşıladıklarını kaydeden Gür, "Halkın iradesinin yok sayıldığı, Meclis'in saygınlığı ve rolünün giderek azaldığı bir dönemi yaşıyoruz. Askeri vesayetin en ağır etkilerinin açık bir şekilde hissedildiği bu dönemde, halkın egemenliği üzerine atılan hamasi nutukların da bir kandırmaca olduğu açıkça ortadadır. Özellikle AK Parti Hükümeti döneminde bariz bir
şekilde yaşanan, meclisi devre dışı bırakan politikalar orta yerde dururken, milli egemenliğin öneminden dem vuran açıklamalar ve demeçleri oldukça samimiyetsiz bulduğumuzu ifade etmek istiyoruz" dedi.

Özellikle partileri olan DTP'nin şahsında ayaklar altına alınmak istenen halk iradesine yönelik saygısızca açıklamalar, operasyonlar ve baskılar gölgesinde kutlanan 23 Nisan'ı herkesten ciddi bir kendini sorgulama sürecine vesile olmasını dilediklerini anlatan Gür, "Bu günün dünya çocuklarına armağan edilmiş olması da 23 Nisan'a ayrı bir önem ve anlam katmaktadır. Partimiz, gerek Cumhuriyetin demokratikleşmesi ve gerekse çocuklarımıza daha yaşanır, daha barışçıl bir dünya bırakılması noktasında barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesinin sürdürme konusunda ısrarcıdır. 23 Nisan'a yaklaşımımız da bu temeldedir. Ancak bir tarafta dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye'ye getirilerek renkli kutlamalara katılan çocuklar, diğer tarafta ise 23 Nisan Çocuk Bayramı olduğu ülkede ağır ceza mahkemelerinde onlarca yıl hapis cezaları ile yargılanan ve cezaevlerinde tutuklu bulunan çocukların varlığı da ayrı bir çelişkidir. Kürt çocuklarına reva görülen hukuk, ahlak ve siyaset dışı bu uygulamalar AK Parti Hükümeti döneminde çıkarılan yasaların sonucudur. Bu nedenle, partimiz DTP gerek Kürt çocuklarının ağır ceza mahkemelerinde ve tutuklu olarak yargılamaları, gerekse de halkın iradesine gösterilen saygısızca yaklaşımları nedeniyle AK Parti Hükümeti'ni ve onun politikalarını protesto etmek amacıyla bu yıl ki 23 Nisan resmi kutlamalarına katılmama kararı almıştır" şeklinde konuştu.

Bir süre oturma eylemi yapan belediye başkanları ve beraberindeki kalabalık, daha sonra sesiz bir şekilde dağıldılar.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 16:48:12
Güncelleme :23 Nisan 2009 Perşembe 17:16:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?