5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Dünya uyuşturucu madde paniğinde

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) Daire Başkanı Ahmet Pek, bütün dünyada artık uyuşturucu ile ilgili ciddi bir paniğin olduğunu, çünkü gençliğin alabildiğine uyuşturucuya yöneldiğini söyledi.


Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen bölge değerlendirme toplantısı Van 2 Nisan Polisevi'nde yapıldı. Toplantıya KOM Daire Başkanı Ahmet Pek, 6 Hudut Alay Komutanı Albay Menduh Hakbilen, Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı, Van Emniyet Müdürü Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez, Van, Hakkari, Bitlis, Muş, Ağrı, Siirt, Batman, Kars, Şırnak, Iğdır ve Mardin illerinin emniyet müdürlüklerinden KOM şube müdürleri ile grup amirleri katıldı.


KOM Daire Başkanı Ahmet Pek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kurum olarak bir hedefleri doğrultusunda ülkeyi en iyi düzeye hizmet yapmak olduğunu, bunun için en iyi şekilde çalıştıklarını söyledi. Pek, bunu yapabilecek sadece kendi birimlerinin olmadığını ifade ederek "Ülkemizin değerlerinin çalınıp çırpınmaması, ülke insanımızın zehirlenmemesi, ülkemize değerlerimizle örtüşmeyen ya da hukuki açıdan kesinlik kabul edilemeyecek hiçbir şeyin girmemesi için çaba gösteriyoruz ve bunları kademe kademe birimlerimizle yapmaya çalışıyoruz. Ne kadar yapıyoruz, onu da ancak yapabildiğimiz kadar diye özetlemek istiyorum. Çünkü bu ülkede herkes üzerine düştüğünü yaptığında sonuç olarak ülkenin kazanımları artıyor ve ülkemiz bulunduğu bölgede olsun, dünya genelinde olsun saygın bir yerde oturabiliyor. Bunu dışarıya çıkıncı çok rahat bir şekilde anlıyoruz" dedi.


"BU ÜLKEYE DIŞARDAN NE KADAR SALDIRI VARSA İÇERİDEN DE BİR O KADAR SALDIRI VAR"
Kara para konusunda Türkiye fikrine müracaat edilecek ülkeler arasında yer aldığının altını çizen Pek, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu ülkeye dışardan ne kadar saldırı varsa içeriden de bir o kadar saldırı var. Belki içerdeki saldırı dışarıdakinden daha da güçlü olabiliyor. Ekonomik olarak biz içimizden çökertilmişsek dışardan yapılacak olan saldırının çok çok üstesinde bir yara alırız. Çünkü dünya genelinde ekonomik olarak güçlü olmadığınız müddetçe siyasi olarak da güçlü olamıyorsunuz. Kendinizi gösterme açısında da güçlü olamıyorsunuz. Kimseye muhtaç olmayacak duruma gelmek zorundasınız. Ama ülkenin değerleri çarçur edilme ve birilerine peşkeş çekilme gibi uzun süreç devam ediyor. Bugün yapılan operasyonlara şöyle bir baktığımızda çok bir farklı bir boyut görüyorsunuz. Operasyon yapmadığımız bir alan mı var. Tapuya gidiyorsunuz operasyon yapıyorsunuz, bayındırlığa gidiyorsunuz operasyon yapıyorsunuz, sağlığa gidiyorsunuz operasyon yapıyorsunuz. Operasyonun yapılmadığı alan yok. Peki buradaki insanlar dışarıdan mı geldiler. Hepsi kendi insanımız. Hepsi bu ülkenin insanları. Ama bu ülkenin insanı olmasına rağmen bu ülkeye en çok zarar veren durumdalar. Değerlerimiz ne kadar çalınırsa o kadar zayıflıyoruz. Yıllardır bunun mücadelesini yapmaya çalışıyoruz."


"BUGÜN ARKADAŞLARIMIZ HER AY 25-30 TANE MALİ OPERASYON YAPIYOR DURUMA GELDİLER"
Mali konuda 3 yıl öncesine kadar çok iyi olmadıklarını ifade eden Pek, son 3 yıl öncesine kadar mali konuda operasyon yapacak durumda olmadıklarını anlattı. "Çünkü suçun nasıl işlendiğini bilmiyorduk" diyen Ahmet Pek "4 yıldır bu dairenin başkanlığın yapıyorum ve bu süre içerisinden arkadaşlarımın mali açıdan bilgi ve becerisini suçu hangi noktadan yakalayabiliriz onun peşinde koşturmaya çalıştık. Bugün arkadaşlarımız her ay 25-30 tane mali operasyon yapıyor duruma geldiler. Hepsi Türkiye'nin kazanımları. Çünkü bir bakıyorsun 70 milyon dolarlık ihaleyi takip ettiğinizde 40 milyon dolara düşebiliyor. Kendi içimizde bu ülkeye zarar veren herkes bu ülkenin düşmanıdır" diye konuştu.


"GENÇLİK ALABİLDİĞİNE UYUŞTURUCUYA YÖNELİYOR"
Narkotik operasyonlarına değinen Pek, ülkede geçen yıl 15 tonun üzerinde eroin, 35 tonun üzerinde ise esrar yakalandığını anlattı. Pek, 27 Avrupa ülkesini bir araya toplandığı zaman yakalanan miktarın 7-8 ton olduğunu ifade ederek "Peki bu ülkenin personeli ile orayı kıyasladığınız zaman aynı mıdır? 27 tane ülke ile kıyaslıyorsunuz. Demek ki burada bir fedakarca bir çalışma var. Canla başla bir çalışma var. Kim için, sadece ve sadece ülkemizin geçliğinin zarar görmemesi için. Çünkü ülkemizin gençliği öyle veya böyle bundan etkilenecek. İran'da 2 milyonun, Pakistan'da 5 milyonun üzerinde bağımlı var. Bizim ülkemizde durum nedir. Bizim ülkemizde şuandaki eroin açısından değerlendirdiğimizde 10 binde 5 görünen rakam. Böyle devam etmeyebilir. Eğer siz farkında olmazsanız etmez. Farkında olup ne yapabileceğimizi planlayabilirsek bunun belki önünü alırız. Bütün dünyada artık uyuşturucu ile ilgili ciddi bir panik var. Çünkü gençlik alabildiğine uyuşturucuya yöneliyor. Biz ciddi bir tedbir almazsak bu işin farkına olacak duruma getirmezsek gençliğimiz zaman içerisinde kaybımızı anlarız, ama çok geç kalmış oluruz. Bu birimlerinin çalışmasıyla olacak" şeklinde konuştu.


"1996 YILINDA YAPILAN MGK TOPLANTISINDA MAFYA TİPİ ÖRGÜTLERLE MÜCADELE EDİLMESİ KARALAR ALINDI"
Uyuşturucu ile Bağımlılığı İzleme Merkezi' kurduklarını belirten Pek, "Uzun bir süreçten sonra merkezimizin kurulumu tamamlandı. Şuan şube müdürlüğü düzeyinde 34 tane ayrı kurumla diyalog içerisinde çalışmasını devam ettiriyor. En azından ülkemiz yol haritasını ortaya koydu. Sonuç olarak yaptığımız mücadele son derece önemli ve kutsal bir mücadeledir. Çünkü ülkemizin geleceğini etkileyecek zarar verecek her şeyle örgütlü suçlar bazında mücadele ediliyor. Bunlarla yaptığımız bu mücadele ile umarım ileriki zamanlarda sıkıntı çekmeyeceğiz. Çünkü mafya tipi organize suçlarla 1996 yılında yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında alınan bir karar vardı. Örgütlü suçlarla mafya tipi örgütlerle mücadele edilmesi. Bunlarla başa çıkılması ancak 2000'li yıllarda oldu. 2002 ve 2003'lere kadar geldi. Mafya tipi örgütlü suçların temel kaynağı nedir. Boşluktur. Hangi boşluk. Güç olarak, devletin gücünde ne zaman bir zafiyet olursa orada mafya tipi örgütlü suçlar türer, ürer. Sonuç olarak ta bunlarla mücadele etmek durumundayız" şeklinde sözlerini tamamladı.
KOM Daire Başkanı Ahmet Pek, konuşmasının ardından toplantının düzenlenmesindeki yardımlarından dolayı Van Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez'e plaket ve çeşitli hediyeler verdi. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

İha
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 14:11:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?