3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

EBK toplantısı yapıldı

Türkiye Et Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, 2011 yılına kadar bütün kombinaların teknolojik altyapılarını yenileyerek et ürünleri üretimini gerçekleştireceklerini söyledi.

Türkiye Et Balık Kurumu Bilgilendirme Toplantısı Van'da yapıldı. EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş başkanlığında yapılan toplantıya, genel müdür yardımcıları, daire başkanları ve 8 EBK kombinası müdürleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Müdür Bekir Ulubaş, EBK'ların geçmişte olduğu gibi günümüzde de başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere Türkiye çiftçisine büyük katkılar sunduğunu söyledi.

Türkiye'de 1990'lı yılların ortasında 35 olan et kombinasının önemli bir kısmının özelleştirildiğini hatırlatan Ulubaş, "Sadece 8 et kombinamız kaldı. Sayın Başbakanımızın talimatıyla bunların özelleştirilmesi durduruldu. Ekonomisi temelde tarım ve hayvancılığa dayanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde bulunan EBK'lar bu bölgenin besicisini ayakta tutmakta ve hayvancılığın gelişimine katkı sunmaktadır. Son iki yılda Erzurum, Diyarbakır, Ağrı ve Ankara kombinalarımızda yeniden yapılanmaya girdik. 2011 yılına kadar hükümetin onayıyla tüm kombinalarımızın teknolojik altyapısını yeniden yapılandıracağız. Bunun için 2009 yılında 25 milyon YTL ödenek çıkardık. 2010 ve 2011 yıllarında bir o kadar daha harcama yaparak tüm altyapıyı yenileyeceğiz. Zarar etmeden bu coğrafyanın çiftçisine katkı sunacağız" dedi.

Kombinaların teknolojik altyapısını bitirdikten sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Orta Anadolu bölgelerindeki yöre çiftçisine 625 milyon YTL katkı sağlayacaklarını belirten Ulubaş, çiftçi ve besicilere hayvanlarını alma garantisi verdiklerini dile getirdi. Buradaki kombinalarında salam, sosis, sucuk başta olmak üzere et ve et ürünlerini üretimi yaparak bölgeye ve çiftçisine katma değer kazandıracaklarını anlatan Ulubaş, bu bölgenin çiftçisinin refahını artıracaklarını vurguladı.

Parça ve karkas etleri soğuk hava deposu olan TIR'larla Ankara ve Sakarya illerinde bulunan kombinalarından işleyerek piyasaya daha ucuz ve kaliteli ürün sunacaklarını ifade eden Ulubaş, "Biz bunu yaparken özel sektörle mücadele için değil, bölgenin çiftçisi ve besicilerini belli bir seviyeye gelerek kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayacağız. Onların bir araya gelerek kendi kurumlarını oluşturmasına ön ayak olacağız. Bizim çiftçimiz ve besicimiz belli bir seviyeye gelince biz hükümetin politikasıyla et sektöründen çekilerek bunu özel sektöre devretmek istiyoruz. Ülkemiz çiftçisinin tecrübesi ve birikimi ülkenin tecrübe ve birikimidir. Onların huzur ve refahı ülkenin huzur ve refahıdır. Bu sebeple önceliğimiz çiftçimizin huzur ve refahıdır" şeklinde konuştu.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Türk Hava Kurumu, Türk Diyanet Vakfı, Türk Kızılayı Derneği ve Mehmetçik Vakfı istekleri doğrultusunda hayırseverlerin onlara bağışladıkları kurbanlıkları kendi tesislerinde kesmek için anlaştıklarını söyleyen EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, kurumların istekleri doğrultusunda kesilen kurbanlık etlerin kavurma ya da konserve yapacaklarını anlattı.

Tesislerinde kesecekleri kurbanlıkların sayı olarak yaklaşık olarak 10 bin büyükbaş hayvana denk geldiğini belirten Ulubaş, kurbanlıkların ağırlıklı olarak Van, Ağrı, Bingöl, Erzurum, Adana kombinalarında kesileceğini dile getirdi.Ulubaş, Sakarya'da kesimi yapılacak kurbanlıkların önemli kısmının yine bu bölge besicisinden alacaklarını vurguladı.

Çiftçi ve besicilerle Kurban Bayramı'ndan öncesinden sözleşme yapacaklarını da ifade eden Ulubaş, tosunun kilosunu 9,5 ve ineğin kilosunu ise 8,5 YTL'den alacaklarını söyledi. Hayvanını daha iyi fiyata satmak isteyen besici ve çiftçilerin hayvanlarını pazarlara götürebileceklerini de kaydeden Bekir Ulubaş konuşmalarını şöyle sürdürdü; "Ancak Kurban Bayramı süresi içinde besici ve çiftçimiz pazara götürüp satamadığı kurbanlıkları bayramdan hemen sonraki gün EBK'larına getirerek kestirebilir. Biz hepsini alarak çiftçilerin mağduriyetlerinin önüne geçeceğiz. Bu konuda besici ve çiftçinin pazar garantisi olacağız"

iha
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 19:16:18
Güncelleme :28 Ekim 2008 Salı 19:40:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?