3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Eczacılar yeni yasaya tepkili

38. Bölge Van Eczacı Odası Başkanı Murat Keçecioğlu, hastaların muayene katkı paylarını sağlık kuruluşlarına ödemesi gerektiğini belirterek, "Asli görevimiz olmadığı halde kurumların tahsildarlığını yapıyoruz" dedi. 

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğü giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın beraberinde bir çok yeniliği getirdiğini kaydeden 38. Bölge Van Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Keçecioğlu, hastaların ikinci basamak sağlık kurumlarında oldukları muayene katkı yaplarının da artırıldığını kaydetti. Hastaların, ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında yapılan muayenelerinde 3, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4, üniversite hastanelerinde 6, özel hastaneler de ise 10 YTL katkı payı ödeneceğini söyleyen Keçecioğlu, katkı paylarının kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlüğü olduğu kişiler için gelir ve aylıklarından mahsup edilmek suretiyle kesileceğini ifade ederek, "Diğer kişilerden ise ilaç almak üzere reçeteleri ile müracaatları sırasında Sosyal Güvenlik Kurumu adına sözleşmeli eczanelerce tahsil edilecektir" dedi. 

Sağlık kurumların önünde uzayan kuyrukları azaltmak için ilk etaptan uygulamaya sıcak bakmalarını ifade eden Keçecioğlu, ancak şimdi eczacıların tahsildar olarak görüldüğünü belirtti. Özellikle özel hastanelerde muayene olan vatandaşlardan alınan 10 YTL'lik katkı payını eczacılarla vatandaşları karşı karşıya getirdiğini kaydeden Keçecioğlu, yasanın yürürlüğe girmesiyle vatandaşlar ile eczaneciler arasından sık sık tartışma yaşandığı duyumlarını aldıklarını iddia etti. 

Kurumlar adına katkı payını tahsil etmenin eczacıların asli grevleri olmadığı halde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tahsildarlığını yaptıklarını kaydeden Keçecioğlu, "Özel hastanede muayene olan bir kişi doktoru tarafından yazılan 5 YTL değerindeki ilacı resmi evrak ile aldığı zaman 11,5 YTL ödemek zorunda kalacak. Çünkü hasta 5 YTL olan ilacın yüzde 20'si için 1,5 YTL ve kurum muayene katkı payı için de 10 YTL olmak üzere toplam 11,5 YTL ödeyecek. Durum böyle olunca da ister istemez eczacı ile vatandaş arasında istenilmeyen tartışmalar yaşanıyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 18:29:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?