3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Eğitim hastanesinde yeni bir hizmet

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Kanser Erken Teşhis Merkezi'nde (KETEM) meme ve rahim ağzı kanserleri konusunda bayanlara yönelik eğitim seminerleri verilmeye başlandı.

Hastane toplantı salonunda bir doktor ve bir hemşire tarafından bayanlara yönelik olarak verilen ve ilki bugün başlayan eğitim seminerlerinde, bayanların meme ve rahim ağzı kanserinin belirtileri hususunda bilgiler verildi. Özellikle bayanların kendileri tarafından meme muayenesinin nasıl yapılacağı ve nelere dikkat edilmesi konusunda da bilgilendirildiler.

Eğitim çalışmasıyla ilgili basın mensuplarına bilgi veren Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Erken Teşhis Merkezi (KETEM) sorumlusu Dr. M.Akif Kıral, amaçlarının bayanlara hem hastane bünyesinde hizmet veren KETEM'i tanıtmak hem de meme ve rahim ağzı kanseri hakkında bilgi vermek olduğunu söyledi.

Dr. Kıral "Bayanlarımız hiçbir şikayetleri olmadan da merkezimize gelerek muayene olsunlar. Merkezimize başvuran bayanlarımızı bilgilendirme açısından 1 saatlik seminerler veriyoruz. İleride biz olmadan kendi kendilerini nasıl meme muayenesini yapacakları bilgisini bu seminerlerle öğrenecekler. Meme kanserinin belirtileri memede ağrı, meme içindeki kitle, meme başından gelen kanlı akıntı, koltuk altlarında meydana gelebilecek olan lens bezlerindeki şişmeler. Bu durumlar olduğunda bize başvursunlar. Ama bunlar olmadan da bize gelsinler ki bu bilgileri biz tek tek onlara verelim. Merkezimiz yeni olduğu için henüz randevu sistemine geçmedik. Mesai saatleri içerisinde istedikleri zaman bize gelebilirler" dedi.

Hastane Başhekimi Opr. Dr. Öztekin Çıkman ise, yaklaşık. 4-5 aydan beri hastane bünyesinde KETEM'i kurduklarını söyledi. Dr. Çıkman, Burada görevli ekip saha çalışması yaparak ulaştıkları bayanları hastaneye davet edip eğitim veriyorlar. Bu çalışmamızın temelinde özellikle bayanlarda çok sık görülen meme kanserleri ve rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi yer almaktadır. Zaten Sağlık Bakanlığı ülke genelinde bu çalışmayı başlattı. Bildiğim kadarı ile bölgede bu merkez sadece bizim hastanemizde var. Devam edeceğimiz bu u eğitimlerin çok faydalı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Eğitim seminerine katılan 20 bayana hastane yönetimi tarafından pembe kurdele takıldı. KETEM'de 2 doktor ve 3 hemşire görev yaparken, ihtiyaç duyulduğunda ise kadın doğum uzmanlarından da faydalanıldığı belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 18:12:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?