2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Eğitim masaya yatırıldı

Erzurum İl Genel Meclisi, eğitim sektörünü masaya yatırdı. Eğitim sektöründe yaşanan sorunların ele alındığı toplantıda özellikle öğretmen açığına çare bulunması istendi. 

İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantısını başkan Fakirullah Temir yönetiminde yaptı. Eğitim sektörünün yaşadığı sorunların ele alındığı toplantıda il genel meclis üyesi İhsan Akan, Türkiye genelinde en fazla birleştirilmiş sınıf uygulamasının Erzurum’da olduğunu söyledi. 

İl genelinde eğitim kurumlarının eğitim seviyelerinin istenilen düzeye yükseltilmesi, gençlerin yeterli eğitim alabilmesi için eğitimde etkili olan okul binası, fiziki mekanlar, araç gereç, öğretmen, idareci ve diğer personel durumları hakkında inceleme yaptığını söyleyen Akan, “İlimiz genelinde yüzde 21 öğretmen açığı bulunmaktadır. Eğitim ve öğretim alanında 90 branş bulunmakta, toplam öğretmen norm kadrosu 10 bin 223’tür. Halen bu kadrolarda 7 bin 534 öğretmen görev yapmaktadır. 2 bin 689 öğretmene ihtiyaç vardır. İl genelinde norm kadroların yüzde 74’ü karşılanmış, yüzde 26 öğretmen açığı bulunmaktadır” dedi. 

“BİR AN ÖNCE ÖĞRETMEN AÇIĞI KAPATILSIN” 

Erzurum’da kayda değer nitelikte öğretmen açığı olduğunu ve bunun bir an önce kapatılması gerektiğini söyleyen Akan, “İlimizde eğitimin yapılabilmesi ve eğitim seviyesinin yükseltilebilmesi için öğretmen açığı kapatılması gerekmektedir. Eğitim camiasında özellikle idari makamlarda bulunan personelin gereksiz ve sık sık yer değiştirmesi ve görevden alınmaları eğitimi olumsuz yönde etkilemektedir.İlimizde derslik konusunda önemli bir eksiklik bulunmaktadır. İlimizde halen birleştirilmiş sınıf sayısı oydukça yüksek olup, bu konuda gerekli tedbirler alınmalıdır” şeklinde açıklama yaptı. 

Orta öğretim ve Yüksek öğretime giriş sınavlarında ülke genelinde arzu edilen seviyeye ulaşılamadığını vurgulayan Akan, şunları söyledi: “Merkeze uzak ve güney ilçelerde öğretmen açığı diğer ilçelerimize göre daha dikkat çekicidir. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi, öğretmenlerin huzur içerisinde görev yapabilmeleri için lojman, misafirhane, öğretmen evi gibi sosyal tesisler yapılmalıdır. İlçelere gelen yabancı öğretmenlerin gönül huzuru içersinde görev yapmaları için onların tereddütlerinin giderilmesi gerekir” 

“REHABİLİTASYON MERKEZİ YOK”


Kültür Turizm ve Sosyal Hizmetler Başkanı Yusuf Kılıç, Erzurum’da özürlü insan sayısının fazla olmasına rağmen, onları tekrar iş yapar konuma getirebilmek için rehabilitasyon merkezlerinin bulunmadığını söyledi. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan çocuk yuvası ve yetiştirme yurtları hakkında araştırma yapan Kılıç, bazı kuruluşlarda personel açığı olduğunu yurtlarda sürekli aynı yüzlerin çocukları eğittiğini söyledi. 

Kılıç Sosyal hizmetler il müdürlüğünün sorunlarını şöyle açıladı:
“Sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu genel müdürlüğünün sevgi evleri projesi kapsamında aynı kampus içerisinde yapılacak olan Kız yetiştirme yurdu, 0-12 yaş çocuk yuvası, özürlü bakım ve rehabilitasyon merkezleri için gerekli olan 30 dönümlük arsanın öncelikle Atatürk Üniversitesi olmak üzeri bir çok kamu kurumundan talep edilmiş olmasına rağmen Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne halen tahsis edilememiştir. Mevcut çalışan personelin hizmet sunduğu kesimin problemli veya hizmetler hakkında bilgisiz oluşu dolayısıyla personelin psiko-sosyal olarak yıpranması, ilimizde çocuk koruma kanunu gereği sosyal hizmetlere gönderilen çocukların işlemleri sürecinde kalabilecekleri bir ara istasyonunun bulunmayışıdır.”

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 16:56:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?