5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

'Eğitim seferberliği' talimatı

Van Valisi Münir Karaloğlu, kırsalda okula gitmeyen kız çocuklarını okula kazandırmak için Van'da özel bir ekip kurulması talimatını verdi.


Vali Münir Karaloğlu, ilçe gezilerini sürdürüyor. Karaloğlu, hafta sonu beraberinde İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcıları İzzettin Polat, Ramazan Gökdemir, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ali İhsan Sayılır, Bayındırlık ve İskan Müdürü Burhan Eres, DSİ 17. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, ve İl Sağlık Müdürü Dr. Orhan Çetinkaya ile birlikte Çatak ilçesine gitti. Vali Karaloğlu, hükümet konağı önünde İlçe Kaymakamı Cemal Demiryürek, Belediye Başkanı Emin Babur ve kurum müdürleri tarafından karşılandı.

Daha sonra hükümet konağına geçen Karaloğlu, ilçenin sorunları hakkında Kaymakam Cemal Demiryürek'ten brifing aldı. Demiryürek, ilçe merkezinde yapılan tespitlere göre 2 bin 100 kişinin okur-yazar olmadığını, bu yılki hedeflerinin ise yapılacak çalışmalarla ilçede okuma yazma bilmeyenlerin oranını sıfıra indirmek olduğunu söyledi. İlköğretimde okullaşma oranının yüzde 98 olduğunu kaydeden Demiryürek, orta öğretimdeki okullaşma oranının ise yüzde 45'lerde olduğunu bildirdi.

Demiryürek, ayrıca bu yıl Açık Öğretim Lise'ye giriş sınavlarının da bu yıl Çatak'ta yapılacağını belirtti. Çatak ilçesinin geçim kaynaklarının başında tarım ve hayvancılık geldiğini belirten Demiryürek “İlçemizin en önemli gelir kaynağı bal ve cevizdir. Ayrıca ilçemizde balıkçılıkta yapılmaktadır. İlçe merkezinde ve köylerimizde birçok vatandaşımıza ait alabalık tesisi bulunmakta ve çiftçilerimiz geçen yıl 337 ton alabalık satışı yaptı” dedi.

KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMASINA ÖNEM VERİLSİN
Vali Münir Karaloğlu da brifingin ardından yaptığı konuşmada eğitime büyük önem verilmesini isteyerek, “Ana-Kız Okuldayız” kampanyasının devam etmesi talimatını verdi. Çatak'ta Açık Liseye giden öğrencilere öğretmenler tarafından kurslar verilmesini isteyen Karaloğlu “Van'ın ortaöğretimdeki okullaşma oranı Türkiye ortalamasının altında. Onun için kaymakamlarımıza, milli eğitim müdürlüğü personelimize büyük görev düşüyor. İlkokulu bitirip de liseye gidemeyen özellikle genç kızlarımızı Açık Lise'ye yönlendirelim. Ayrıca köylerimizden ilçe merkezine günübirlik gelebilecek olan öğrenciler varsa onlar için de gerekirse taşıma yapalım.

Bundan sonra ilçe merkezlerine yapılacak liselerin projelerine mutlaka pansiyon eklemeliyiz. En önemlisi ise köyler ve mezralarımızda çeşitli sebeplerle okula gitmeyen kız çocuklarımızı tespit etmeliyiz. Bunun için de milli eğitim müdürlüğümüz kaymakamlıklarımızla birlikte 'özel bir ekip' kurarak kız çocuklarını okula kazandırmalıyız. Eğitime önem veriyoruz ancak kız çocuklarının eğitimine daha çok önem vermeliyiz” diye konuştu.


Açıklamalarının ardından hükümet konağından ayrılan Vali Karaloğlu, Çatak Belediyesi'ni ziyaret etti. Belediye Başkanı Emin Babur'dan belediye hizmetleri hakkında bilgi alan Karaloğlu, yeni yapılan ve inşaatı devem eden İlçe Emniyet Amirliği hizmet binasını gezdi.

KÖYLERDE SAĞLIK TARAMASI YAPILSIN
Çatak Devlet Hastanesi'nde de incelemelerde bulunan Karaloğlu, yeni kurulan üç yataklı diyaliz bölümünü gezerek, tedavi gören hastalarla sohbet etti, sorunlarını dinledi. Hastane hizmetleri ile ilgili yetkililerden bilgi alan Karaloğlu, ayrıca köylerde sağlık evlerinin kullanılması ve haftada en az 2 defa seyyar ekipler tarafından köylerde sağlık taraması yapılması talimatını verdi.

Karaloğlu daha sonra 390 bin TL'ye mal olan Çatak Yatılı Bölge İlköğretim Okulu (YİBO) çok amaçlı kapalı spor salonunu hizmet açtı. Kapalı Spor Salonu'nu gezen Karaloğlu, çok amaçlı olarak kullanılacak salonun öğrencilerle birlikte ilçe halkına da faydalandırılmasını istedi. Karaloğlu, ayrıca YİBO bahçesi içinde yeni yaptırılan ancak işçiliğini beğenmediği anaokulu inşaatındaki eksikliklerin giderilmeden teslim alınmaması için de yetkililere talimat verdi.

CEVİZ İŞLEME ATÖLYESİNİ GEZDİ
Vali Münir Karaloğlu, kamu kurumlarındaki inceleme ve denetimlerinin ardından yurtdışına silah dipçiği satan Çataklı işletmeci M. Tevfik Görendağlı'ya ait Ceviz Ağacı İşleme Atölyesi'ni gezdi. Ceviz işlemeciliğinin yapıldığı ürünleri inceleyen Karaloğlu, işletme sahibinden bilgi aldı. Görendağlı'nın ceviz ağacını yüzde 80 oranında değerlendirerek üretim yaptıklarını, yapılan ürünleri ise başta yurtiçi olmak üzere yurtdışında pazarladıklarını anlattı. Karaloğlu'da üniversite mezunu olmasına rağmen batıya gitmek yerine kendi memleketinde üretim yaparak yurtdışına ürün pazarlayan Görendağlı'yı tebrik etti.

İha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2009 Pazar 12:08:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?