3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Eğitim yaşı öne çekiliyor

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Van Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Davut Okçu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in gelecek yıl 30 ilde başlatacağı pilot uygulama ile eğitim yaşını öne çekerek, okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirmeye dönük politikasını olumlu bulduklarını ve bu uygulamaya destek verdiklerini belirtti. 

Yrd. Doç. Dr. Davut Okçu, konuyla ile ilgili İHA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 17. Milli Eğitim Şurası'nda okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesinin kararlaştırıldığını belirtti. Bu kararda çocuklarda zihinsel gelişimin 3'te 2'sinin 4-6 yaşlarında gerçekleşmesinin önemli rol oynadığını belirten Okçu, "Bu gerçeğe rağmen ülkemizde ana sınıfı çağındaki çocuklarımızın büyük çoğunluğu bu önemli devreyi sosyal açıdan kontrolsüz ve eğitim açısından uygunsuz bir ortamda geçirmektedir. Batı ile kıyas edildiğinde zihinsel gelişim açısından altın çağını yaşayan çocuklarımızı ihmal ettiğimiz acı bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır. Bu bağlamda 4-6 yaş grubu çocuklarına yapılacak yatırım ortaöğretim ve yükseköğretim kademelerinden daha önemli ve ülkemizin geleceği daha karlıdır" dedi. 

Kırsal alanın genişliği ve ilköğretime başlayan çocukların bir bölümünün Türkçe bilmemesi, anasınıfından itibaren başlayacak olan 9 yıllık zorunlu eğitimle aşılabileceğine dikkat çeken Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Davut Okçu, "Milli eğitim siistemimizin 'Eğitimde Fırsat Eşitliği' ilkesine uyma mecburiyeti bulunmaktadır. Ancak bölgemiz çocuklarının Türkçe'yi bilmeden okula başlaması fırsat eşitliğine aykırı düşmektedir. Bu nedenle anasınıfı düzeyinden başlatılacak olan 9 yıllık zorunlu eğitim uygulaması için Doğu ve Güneydoğu Anadolu pilot bölgeler olarak seçilmelidir" şeklinde konuştu. 

Yrd. Doç. Dr. Okçu, anasınıfı çağındaki çocukların ilköğretim kurumlarına gönderilmesini teşvik etmek amacıyla velilerin bilgilendirilmesine ağırlık verilmesi gerektiğini de belirterek, "Örneğin yerel yönetimlerin maddi ve manevi katkısı sağlanarak velilerin maddi külfetten kurtarılması sağlanabilir. Yine zorunlu eğitimin 9 yıla çıkarılması ile birlikte köylerden başlamak üzere fiziksel alt yapının hazırlanmasına başlanmalıdır. Daha önce köylerimizde inşa edilen anasınıfı derslikleri amaca hizmet etmekten çok uzaktır. Yeni yapılacak ilköğretim okulları için özel tip projeler hazırlanmalıdır. Yaşlarına uygun vakit çizelgeleri hazırlanarak bölgemize has Türkçe'yi öğretecek ve öz bakım becerileri kazandıracak programlar uygulanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığının ilköğretimi 9 yıla çıkarma projesi bu doğrultuda eğitime büyük bir katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 17:19:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?