3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

EKÇUM-DER neden isim değiştiriyor?

Van'da faaliyetini sürdüren 1. Dünya Harbi'nde Ermeni Çetelerinin Katliamlarına Uğramış Mağdurlar Derneği (EKÇUM-DER), Türk-Ermeni ilişkilerine katkı sağlamak amacıyla ismini değiştirme kararı aldı.

1. Dünya Harbi'nde Ermeni Çetelerinin Katliamlarına Uğramış Mağdurlar Derneği'den, Ermenistan-Türkiye maçı vesilesiyle Cumhurbaşkanı Gül ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından Türkiye-Ermenistan arasında başlatılan diyalog ve normalleşme sürecine katkıda bulunmak üzere yeni bir açılım ve destek geldi.

Dernek Başkanı İkram Kali, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türk-Ermeni ilişkilerinde başlayan normalleşme, diyalog sürecini izleyip değerlendirerek dernek isimlerini Ermeni meselesinde tarihi gerçeklerden sapmadan değiştirme kararı aldıklarını belirtti.

Dernek yönetim kurulu, bilim kurulu, üyeler ve 1915 mağduru Vanlı aileler arasında yapılan değerlendirme ile derneğin yeni isminin, 'Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Derneği' olarak değiştirilmesinin kararlaştırıldığını belirten Kali, bu ismin genel kurulda yapılacak tüzük değişikliği ile resmiyet kazanacağını söyledi.

İsim değişikliği ile beraber Ermeni meselesinde dernek faaliyetlerinin yeni bir boyut kazandığını; Vanlıların ekonomik, sosyal, kültürel, insani ve psikolojik yıkımına, kaybına neden olan, Vanlıların kimlik ve kişiliğine yerleşen derin izleri bırakan 1. Dünya Savaşı sırasında yaşanan katliamlar, acılar, kayıplar ve mağduriyetleri dile getirmeye, acıları hatırlamaya devam edeceklerini belirten İkram Kali, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Zira yaşadığımız derin acılarımızı inkar etmemiz, tarihimize sırt dönmemiz, dayatılan haksız, gerçek dışı ideolojik yalan ve iftiraları kabullenmemiz asla mümkün değildir. Bu süreçte öncelikle Ermenilerin ideolojik saplantıdan sıyrılarak sağduyu, sabır, iyi niyet, samimiyet, güven, duygudaşlık içinde, geçmişleriyle sebep-sonuç içinde hesaplaşarak tarihle yüzleşmeleri, vicdan muhasebesi yapmaları gerekir. Bu şekilde birbirimizi daha iyi anlayabilir, geçmişte yaşanan dostluk ve acılardan ortak bir dil ve iklim yaratarak sorunları aşabilir, sorunların çözümüne katkı sunabiliriz."

EÇKUM-DER, VAN'I TANIMA VE TANITMA CEMİYETİ'NİN DEVAMI
Dernek Başkanı İkram Kali, 1950-1980'li yıllar arasında faaliyet gösteren Van'ı Tanıma ve Tanıtma Cemiyeti'nin devamı niteliğinde olan Van EÇKUM-DER'in, 1. Dünya Harbi sırasında Rus işgali ve Ermeni çetelerinin katliamlarına uğramış Vanlı savaş ve göç mağdurları ve yakınlarının seslerini duyurmak, haklarını aramak, mağdur yakınları arasında dayanışma sağlamak, kaybolan aileleri bulmak, 1915'te yaşanan tarihi gerçekleri dile getirmek için kurulduğunu söyledi.

Kali, derneğin daha çok süper güçlerin ve diasporanın dayanışma, siyasi rant ve propaganda faaliyeti olan fitne, fesat, kin, nefret ve düşmanlığa dayalı, asılsız soykırım iddialarıyla mücadele etmeyi, toplumumuzun hafızasını canlı tutmayı, Türk- Ermeni toplumları arasında normalleşme ve diyalog sürecine katkı bulunmayı amaçladığını söyledi. Zeve Şehitliği'ni yaptıran, Van'ın 1915'te yaşadığı acıları, kayıpları çeşitli yayın ve etkinliklerle gündeme getiren derneğin; konferans, panel, sergi, araştırma, televizyon-radyo programları, bülten, basın açıklaması, anma günleri, danışmanlık, hakla ilişkiler, sinema, toplantı gibi etkinlikler gerçekleştirildiğini anlatan Kali,

"Derneğimiz; Vanlıların 1. Dünya Harbi sırasında maruz kaldığı Rus işgali ve Ermeni çetelerinin katliamlarını, yıkımları, anlaşılır, basit şekilde dile getirmek üzere; 3A-2U (Anla-Anlat-An-Unutma-Unutturma) formülünü geliştirmiştir. Dernek yöneticileri daha önce çeşitli platformlarda Ermenilerle görüşmüş, bir araya gelmiştir" açıklamasını yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 14:09:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?