2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Ekolojik doğa eğitimi çalışmaları

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Doğu başkanlığında, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) desteklediği 'Van Gölü Havzası'nda Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi' çalışmaları sürüyor.


14 Ağustos 2008 tarihinde başlayan ve 10'ar günlük, 2 bölümden oluşan çalışmalara genç akademisyenler katılıyor. Prof. Dr. Doğu, mesleğinde kariyer sahibi olmak isteyen akademisyenlerin Van Gölü, Akdamar Adası, Nemrut Krateri, Süphan ve Tendürek volkanları, Erçek, Aygır ve Arin gölleri ile Muradiye Şelalesi, Beyazsu, karstik kaynakları, Karasu, Engil ve Bendimahi sulak alanları, Van, Çavuştepe, Hoşap kaleleri, Ahlat Selçuklu mezarları, Kalecik kazı alanı ve İshak Paşa Sarayı'nda incelemelerde bulunma imkanı bulduğunu belirtti.

Çalışmalar kapsamında Çavuştepe ve Hoşap Kalesi'ni gezen son gurupta yer alan 30 kişiden oluşan akademisyenlere Prof. Dr. Doğu ve YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fevzi Özgökçe tarafından doğa ve arazi çalışmaları yöntemi, arazide harita kullanımı, Milli Park ve korunan alan kavramları, eko turizm ilişkisi ve yönetimi, doğa felsefesi, doğal çevre, kültürel çevre, doğa içinde kültür, kültür içinde doğa, insan ve doğa konularında bilgiler verildi.


Projedeki hedeflerinin katılımcılara doğayı bir bütün olarak tanıtmak, doğadaki tüm canlı ve cansızların nasıl bir ilişki içinde olduğunu göstermek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, katılımcıların her türlü ihtiyacının proje kapsamında karşılandığını söyledi. Prof. Dr. Doğu, "Van-Bitlis yöresinin endemik ve nadir bitkileri ve tehlike kategorileri, geoit ve bitki gen kaynakları bakımından önemi, halk sağlığı, Bitlis'te Selçuklu dönemi, doğal bitki örtüsünün korunmasında botanik bahçeleri ve herbaryum teknikleri, müzik ve drama, müzik eğitimi, doğanın sesi ve müziği, ekoloji, sistematik zooloji, çevre kirliliği gibi anlatım konularını anlatıyoruz" dedi.


Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Türkiye'nin diğer üniversitelerinden alanlarında yetkin akademisyenlerin eğitmen olarak katıldığı bu programın önemli bir kısmının doğada uygulamalı olarak gerçekleştirildiklerini belirterek, söz konusu teorik doğa eğitiminin, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Van Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü'nde yapıldığını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 12:46:24
Güncelleme :29 Ağustos 2008 Cuma 12:49:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?