3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

El emeği göz nuru iş sahibi yaptı

Van Belediye Başkanlığı tarafından kurulan 'Hanımlar El Emeği Çarşısı', kadın ve genç kızların yıllarca hayata geçirmek istedikleri hayallerini gerçekleştirerek işyeri sahibi olmalarını sağladı. 

Bayanların üretime katkı sağlamak ve kendi ekonomik güçlerini oluşturmak için Van Belediyesi bünyesindeki balıkçılar çarşısı kapatılarak hanımlar el emeği çarşısına dönüştürüldü. Kadınların iş hayatına girmelerine destek vermek amacıyla belediye tarafından kurulan yeni çarşıda üretim yapmak isteyenlerden kira alınmaması kendi işini kurmak isteyen genç kız ve bayanlara cesaret verdi.

'BAŞKALARININ YANINDA ÇALIŞMAK YERİNE KENDİ İŞLERİNİ KURDULAR'
Lise mezunu olan Hülya, Ayşe ve Gülcün Duran isimli üç genç kız, hanımlar el emeği çarşısı imkanlarından faydalanmak için cesaret ve yeteneklerine güvenerek işyeri açmak üzere Van Belediye Başkanlığı'na müracaat etti. Müracaatları kabul edilen ve amcakızları olan gençler, ailelerinin desteği ile dikiş, nakış ve el emeği göz nuru ürün üretimi yaptıkları işyerini açtı. 

Genç kızlar ailelerinin desteği ile kurdukları tezgahlarında dikiş ve nakışın yanı sıra kendi imkanları ile ürettikleri el işi göz nuru ürünleri 2 ile 15 YTL arasında satıyor. Dikiş işinde genelde sipariş üzerine çalıştıklarını belirten genç kızlardan Hülya Duran, beklentilerinin üstünde bir iş potansiyeli ile karşılaştıklarını ve bundan memnun olduklarını söyledi. 

Hülya Duran, "Başkalarının yanında çalışmaktansa kendi işimizi kurup, kendi patronumuz olmaya karar verdik. İş bizim olduğu için kimse bize kızamaz. İstediğimiz gibi çalışma özgürlüğümüz olacak. İki hafta önce kendi işyerimizi kurduk. Bir süre sıkıntı çekeceğimizi göze almıştık. Ancak işlerimiz beklentilerimizin üzerinde olumlu bir gelişme gösterdi. Yeni açtığımız işyerinde siparişler birikmeye başladı. Bu da bizleri sevindiriyor. Her geçen gün işimiz daha da artıyor" dedi. 

Van Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı'nda (MEKSA) bir yıl boyunca büro yönetimi eğitimi alan genç kızlar, belediyenin kirasız işyeri imkanından faydalanarak daha önce hiç yapmadıkları terzicilik işine soyundu. El becerileri ile kısa bir sürede her türlü dikiş işini öğrenen genç kızlardan ikisi evlerinde bulunan, biri ise yeni aldığı dikiş makinesini işyerine getirdi. Üç dikiş makinesi ile gün boyu siparişleri yetiştirmeye çalışan genç kızlardan Ayşe ve Gülcan Duran, kimseden emir almamak için kendi işlerini kurmaya karar verdiklerini söyledi.

'GİRİŞİMCİ KADINLARIN ESNAF HÜVİYETİ KAZANMASI AMACIYLA OLUŞTURULMUŞ BİR İLK ADIM PROJESİDİR' 

Van Belediye Meclisi Sağlık ve Aile Komisyonu Başkanı Deniz Baş, Hanımlar çarşısının küçük çaplı üretici ve girişimci kadınların esnaf hüviyeti kazanması amacıyla oluşturulmuş bir ilk adım projesi olduğunu söyledi. 

Deniz Baş, yeni kurdukları çarşıdaki hanımların kendi başlarına iş yapma sevinci yaşadıklarını belirterek, "Bir zaman sonra vergi mükellefi ve işveren kimliği kazanmalarını ümit ediyoruz. Zamanla iş hacmini büyüteceklerine ve tam anlamıyla bir iş kadını olacaklarına inanıyoruz. Hanımlar çarşısı müteşebbis hanımların ilk deneyimlerinin zemini olacaktır. Türkiye'de çok az belediyede örneği olan hanımlar çarşısının kurulması için Belediye Başkanımız Burhan Yenigün'den büyük destek aldık. Belediye Başkanı Burhan Yenigün, ayrıca bu çarşının işlemesi halinde belediye mülkiyetinde olan bir başka çarşının da diğer girişimci kadınlara tahsis edilebileceğinin sözünü verdi" dedi. 

Bu çarşının Vanlı üretici ve iş kurmak isteyen bayanların isteği üzerine kurulduğunu ifade eden Deniz Baş, geçen yıldan itibaren bu konuda arayış içinde olduklarını söyledi. Bayanların bir arada satış yapabileceği bir alışveriş merkezi ortamı oluşturmak istediklerini ve bu doğrultuda daha önce balıkçılar pazarı olarak kullanılan bölgenin hanımlar çarşısına dönüştürüldüğünü kaydeden Deniz Baş, pazarın balıkçılar tarafından tam kapasiteyle çalışmadığını belirtti. 

Baş, "Birkaç balıkçı bu pazarı kullanıyordu. Bundan dolayı balıkçıları çıkarıp burayı hanımlar çarşısına dönüştürdük. Belediye Meclisi Sağlık ve Aile Komisyonu Başkanı olarak, kadın kuruluşları ve mikrokredi temsilcileri ile görüşerek Van'daki potansiyeli değerlendirerek bu çarşıda yer almak isteyen bayanları yönlendirdik. Talebin fazla olduğunu görünce çalışmalarımızı hızlandırarak devam ettirdik. Bu çarşıyı sabit pazar formatında düzenledik. Çok sayıda bayanın yararlanması için dükkan yerine stand tahsisinin uygun olacağını düşündük. Şu anda 72 girişimci bayan çarşıya yerleşmiş durumdadır. Çarşıda mikrokredi kullanıcılarına ve kadın kuruluşu üyelerine öncelik tanıdık ve yüzde 60 mikrokredi kullanıcı buraya yerleşti" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 13:10:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?