7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Elektrik kesintilerine tepki

AKADEMİSYENDEN ELEKTRİK KESİNTİLERİNE TEPKİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Meslek Yüksekokulu Elektrik-Elektronik Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Ateş, kentte sık sık yaşanan elektrik kesintilerine tepki göstererek, "Van'a, enerjide yaşanan sorunları komple çözecek bir yatırım ödeneği ayrılmalıdır" dedi.

Açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Ateş, sık sık kesilen elektriklerin kentin imajına büyük zarar verdiğini söyledi. Van'ın en büyük sorunun kent vizyonunun ortaya çıkartılmamış olması olduğunu savunan Ateş, "Başlangıçta çarpık kentleşmeye karşı önlem alınmalı. Şehir imar planının çıkartılması ve uygulanabilir hale getirilmesi gerekir. Nereye neyin yapılması ve kurulması daha önceden belirlenmelidir" dedi.

Yrd. Doç. Ateş, kentteki elektrik kesintilerini minimize etmek için yapılması gerekenlerin başında ise enerjide sorunlarını çözecek komple bir yatırım ödeneğinin sağlanması gerektiğini belirtti. Bu ödeneklerle Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (VEDAŞ) eskimiş trafoları yenileri ile değiştirilebileceğini kaydeden Ateş, "Yine eskimiş havai hatları değiştirilerek yeraltına alınmalı ve hatların dengeli olarak müşterilere dağıtılması gerekir. Meydana gelen lokal bir arıza kendi bölgesi içinde giderilmeli. Enerji dağıtımında rekabet ortamı oluşturulmalı. Kente daha çok uzman elektrik mühendisleri ve çok acil kalifiyeli teknik elemanlar gönderilmelidir" şeklinde konuştu.

'Kaçak oranı çok fazla', 'Halk duyarsız' gibi söylemlerin elektrik kesintileri için mazeret olamayacağını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ateş, "Kaçak kullanım ilgililer için mazeret olmamalıdır. Elektrik kesintilerinin daha çok kaçak kullanan bölgelerde yaşandığını söylüyorlar. Bu görüşe kesinlikle katılmıyorum. Üniversitede de sık sık elektrikler kesiliyor. Şimdi bize de üniversitede kaçak kullanıyor mu diyecekler? Olmaz öyle şey. İlgili kurum amirlerinin Van ilinin enerji sorunlarını ve kendi çözüm önerilerini büyük bir cesaretle dile getirmeleri gerekir. Uzun vadede ise, akıllı şebekeye geçilmeli. Yani şebekenin bilgisayarla kontrol edilmesi gerekir. Bunun için Ar-Ge çalışmaları yapılmalı ve yeni teknolojiler üretilmelidir. Daha çok mühendis yetiştirilmeli. Enerji talebi ve alternatif kaynaklar için bilimsel çalışmalar yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2010 Salı 11:52:04
Güncelleme :12 Ocak 2010 Salı 22:41:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?